Ansatte hos Siemens Wind Power er blevet kronisk syge af farlig kemi

Ledelse

01/05/2016 19:50

Nick Allentoft

Over 60 ansatte hos Siemens Wind Power er blevet syge af arbejdet, hvilket udløser kritik, oplyser DR Nyheder. 3F er rystet.

De seneste 10 år har Arbejdsskadestyrelsen afgjort, at mindst 64 medarbejdere hos Siemens Wind Power i Brande er blevet kronisk syge af deres arbejde. Det skriver DR Nyheder.

Arbejdet med de kemikalier, Siemens Wind Power bruger i produktionen, har givet medarbejderne eksem og astma.

- Efter min vurdering er der tale om en arbejdsmiljøskandale, fordi der er så mange syge, og fordi det har stået på i så mange år, siger Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

Han bakkes op af flere andre forskere, DR Nyheder har talt med, blandt andre Hans Jørgen Limborg, arbejsmiljøforsker og leder af virksomheden TeamArbejdsliv.

- Det er chokerende højt og meget alvorligt. Når man er blevet syg af de her stoffer, er man det resten af livet, siger han.

Sygdommene er angiveligt kommet fra påvirkning fra de kemiske stoffer epoxy og isocyanater. Sidstnævnte skulle Siemens ulovligt have brugt i perioden 2003 til 2011, fortæller DR Nyheder.

- Arbejdsmiljøloven kræver, at arbejdet skal være sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og det betyder, at man ikke bliver syg af sit arbejde.

- Når det så forekommer over en længere årrække, er det jo helt tydeligt, at det er en arbejdsgiver, der ikke har levet op til sine forpligtelser til at beskytte medarbejderne, siger Peter Hasle fra Aalborg Universitet.

Siemens Wind Power fortæller til DR Nyheder, at man selv finder situationen uacceptabel.

- 64 folk, der kommer til skade under arbejde hos os, er 64 for meget. Det skal vi ikke have. Vi arbejder meget med det, og det skal ned på nul. 

- Vi lever ikke op til vores ansvar, før det tal er nul. Det kan ikke gradbøjes, det skal det være. Folk skal komme lige så godt hjem fra arbejde, som de tager derhen, siger Rasmus Windfeld, pressechef hos Siemens Wind Power, til DR Nyheder.

Siemens Wind Power har dog ikke umiddelbart tænkt sig at igangsætte flere tiltag, end selskabet allerede har for at forhindre, at flere bliver syge.

- I og med at Siemens ikke erkender, at de skal gøre mere, end virksomheden allerede gør. Og i og med, at der stadig forekommer sygdomstilfælde, så siger Siemens Wind Power i virkeligheden, at virksomheden vil fortsætte med at bryde loven, siger Peter Hasle.

3F: Vi har retssager kørende mod Siemens Fagforeningen 3F er chokeret over, at Siemens Wind Power har brudt loven og gjort ansatte syge. Det fortæller arbejdsmiljøpolitisk chef hos 3F Ulla Sørensen som reaktion på historien, der er bragt af DR Nyheder.   - Vi har ikke vidst, at det var så stor en skandale, som det har vist sig at være. Vi har nogle retssager på vegne af medlemmerne kørende, men vi har slet, slet ikke vidst, at det var så omfattende, siger Ulla Sørensen.   3F er meget overrasket over, at så mange er syge, og at koncernen, der producerer vindmøller, har overtrådt reglerne ved at lade sine ansatte arbejde med kemikalier uden den fornødne beskyttelse.   - Det er grotesk og bekymrende, at en så stor virksomhed som Siemens i en årrække har brudt arbejdsmiljøloven. Det er vanvid, mener den arbejdsmiljøpolitiske chef.   Hun anfører samtidig, at 3F som fagforening ikke kan løfte opgaven med at holde øje med virksomhederne. For at beskytte de ansatte er der behov for Arbejdstilsynet.   - Der er behov for at stærkt arbejdstilsyn, der har ressourcerne til at følge op på sager og føre tilsyn.   - Derfor er det ærgerligt, at regeringen har beskåret Arbejdstilsynet med 125 medarbejdere. En virksomhed som Siemens er typisk sådan en, som Arbejdstilsynet ikke vil have ressourcer til at besøge, siger Ulla Sørensen.   3F har ifølge sin hjemmeside kørt et forløb, hvor man har formidlet kontakt mellem arbejdsløse medlemmer og Siemens Wind Power. Om det samarbejde kan fortsætte, vil Ulla Sørensen ikke tage stilling til.   - Den lokale afdeling har et godt samarbejde med virksomheden. Og det at få styr på arbejdsmiljøet er jo noget, men kan løse med sådan et samarbejde. Jeg går da også ud fra, at der er styr på det nu, siger Ulla Sørensen.   /ritzau/  

 

Mest Læste

Annonce