Foto: Dansk Fjernvarme
Foto: Dansk Fjernvarme

Apples danske indtog kan få hjælp fra statskassen

Bæredygtighed

27/2/15 8:51

Nick Allentoft

Det kan blive en god forretning for Apple at sende overskudsvarme fra servere ud i fjernvarmenettet.

Den amerikanske it-gigant Apples danske satsning i Foulum uden for Viborg kan komme til at ske med en god portion offentlige støttekroner. 

Det skriver Børsen.

Årsagen til, at Apple kan få hjælp fra de offentlige kasser, er, at selskabet planlægger at investere i at kanalisere overskudsvarmen fra de planlagte mere end 160.000 kvadratmeter computerservere over i fjernvarmenettet i Viborg.

Det foregår ved, at der bygges særlige anlæg, som Apple potentielt vil kunne få store tilskud til.

- Sådan som rammevilkårene har udviklet sig de senere år, kan du få massive tilskud til disse typer installationer. I visse tilfælde kan 80 procent af investeringen dækkes af tilskud fra energiselskaberne, siger Peter Maagøe, direktør og partner hos konsulentfirmaet Viegand Maagøe, til Børsen.

Han nævner over for avisen, at hans virksomhed er involveret i to konkrete projekter i København, hvor den samlede energiinvestering er tjent hjem på et år på grund af støttesystemet.

Projektleder Ole Jakobsen fra Dansk Energirådgivning mener, at en støtte på 80 procent "lyder i den høje ende". Men han siger ifølge Børsen, at selskaber godt kan opnå støtte på 50 procent og endnu højere, hvis Apples serverpark kategoriseres som såkaldt procesindustri.

Apples investering i datacentret i Danmark er på over seks milliarder kroner. Centret ventes at skabe 300 nye arbejdspladser.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.