Privatfoto fra Lesbos: Jane Roed
Privatfoto fra Lesbos: Jane Roed

Avis: Flygtningebørn og -kvinder misbrugt i græske lejre

Velfærd

14/8/16 11:55

Nick Allentoft

Hverken kvinder eller børn tør at gå rundt i flygtningelejre, når mørket falder på, siger organisationer.

Børn helt ned til syv år er angiveligt blevet udsat for seksuelle overgreb, mens de har boet i en flygtningelejr i Europa. Og kvinder tør ikke at gå på toilettet i lejrene alene, efter at mørket er faldet på.

Det skriver søndagsavisen The Observer, der har talt med flere humanitære organisationer om sagen.

En af lejrene, der ifølge avisens oplysninger akut døjer med problemet, ligger i udkanten af Thessaloniki i et fabriksområde, hvor der tidligere blev produceret toiletruller fra firmaet Softex.

En frivillig, der arbejder i den såkaldte Softex-lejr, siger til The Observer, at flere unge piger er blevet udsat for overgreb af "bander af mænd".

I et tilfælde blev familien til en irakisk pige flyttet til en nødlejr, efter at pigen var blevet misbrugt.

- Forældrene kan stadig ikke tro, at det er sket. En mand fra en af "mafia"-grupperne spurgte deres syvårige datter, om hun ikke ville spille et spil på hans telefon i et telt. Han lynede teltet til. Hun kom tilbage med mærker på arme og hals.

Dagbog fra Lesbos

Psykolog Jane Maul beretter om seks dage som frivillig på Lesbos - hvor kun frivillige fra hele Europa sørger for den første kontakt, når traumatiserede flygtninge rammer klippekysten. Læs de gribende beretninger her.

- Senere fortalte pigen, hvordan hun var blevet seksuelt misbrugt. Det har givet en syvårig pige ar for livet, siger den anonyme frivillige til avisen.

Anita Dullard, der arbejder for Røde Kors og Røde Halvmåne, bekræfter, at der er sket en stigning i omfanget af seksuel vold i de græske flygtningelejr.

Organisationerne har både gjort den græske regering og FN opmærksom på problemet.

Også Læger Uden Grænsers Anna Chiara Nava fortæller, at man har hørt om børn, der er blevet misbrugt. Organisationen er yderligere i kontakt med mindst ti kvinder fra Softex-lejren, der er blevet udsat for overgreb.

Hun siger, at mange er bange for at fortælle om den seksuelle vold.

- Det er virkelig svært for de uledsagede unge at overleve. Om aftenen og natten er det umuligt at finde dem, fordi de gemmer sig i teltene. Kvinderne er bange. De siger, at de ikke kan gå på toilettet om aftenen og natten alene, siger Nava til The Observer.

FN's flygtningehøjkommissærs kontor har bekræftet, at man er bekymret over situationen.

- Det er et problem, når det kommer til Softex og andre lejre. UNHCR har tidligere udtrykt bekymring over dette problem (seksuel vold, red.) ved at sige, at vi ikke mener, at det er sikkert for kvinder og børn, lyder det ifølge avisen.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce