Besøgstider er slut på sygehusene: Nu er der åbent for besøg hele døgnet

Velfærd

18/04/2016 12:28

Nick Allentoft

Antallet af sygehusafdelinger, der har besøgstid hele døgnet, er steget til over det dobbelte på et år.

Når ens ægtefælle, forælder eller gode ven er på sygehuset, er det på halvdelen af landets sygehuse muligt at komme på besøg døgnet rundt. Det viser en ny undersøgelse af de faste besøgstider på landets sygehuse.

Det er en markant stigning i forhold til sidste år, hvor kun knap hver femte sygehus havde besøgstid for pårørende hele døgnet.

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem TrygFonden og Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Overlæge i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Ove Gaardboe så dog gerne, at der slet ikke var besøgstider.

- Det er en kæmpestor fordel for patienterne, at de har mulighed for at have deres pårørende omkring sig. De pårørende kan også være til rådighed for personalet, der kan få en bedre forståelse af patienten, siger Ove Gaardboe.

Selv om mange sygehusafdelinger har lange åbningstider, har en del afdelinger fortsat lukket for besøgende midt på dagen mellem 12 og 14. Det undrer Ove Gaardboe, at det netop er her, at afdelingerne holder lukket.

- Det er lidt gammeldags, at der skal være lukket mellem 12 og 14. Det er helt sikkert, at patienterne har brug for et hvil, men det kan lige så godt være mellem otte og ni, som mellem 12 og 14, siger han.

I Region Hovedstaden og Region Nordjylland er det i dag alle sygehusafdelinger, der har åbent hele døgnet for de pårørende. Selv om der er åbent hele døgnet, skal der fortsat tages hensyn, når flere patienter ligger på samme stue, forklarer overlægen.

- Først og fremmest skal man bare have en regel om, at man skal vise hensyn. Det er klart, at man kan ikke undgå situationer, hvor man bliver nødt til at bede folk om at være stille eller ikke være så mange ved patienten, siger Ove Gaardboe.

Foruden undersøgelsen om besøgstider har TrygFonden og Dansk Selskab for Patientsikkerhed lavet en spørgeundersøgelse af pårørende. Den viser, at knap halvdelen af de pårørende ikke føler sig lyttet til eller inddraget af personalet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce