Børns Vilkår ønsker en børneombudsmand.

Børns Vilkår og elever vil have børneombudsmand efter skoleledersag

Velfærd

09/01/2015 13:40

Nick Allentoft

Lad os få en børneombudsmand, som kan behandle klager over pædagogikken på landets skoler og institutioner.

Sådan lyder det i dag fra Børns Vilkår efter en sag fra Strandmølleskolen i Assens, hvor skolens leder før jul hev to elever op på en scene foran lærere og kammerater, hvorefter de blev klædt af, til de stod i underbukser.

- Når der kommer sager som den fra Assens, får det os til at spørge; Hvor kan børn gå hen, og hvad har de brug for, som de ikke har i dag? Her kunne en børneombudsmand være et glimrende tiltag, siger Bente Boserup fra Børns Vilkår til DR Fyn.

Forslaget fra Børns Vilkår får opbakning fra organisationen Danske Skoleelever. Her mener formanden, at der mangler klagemuligheder for børn og unge.

- Elever har, som det ser ud nu, ikke særlig mange klagemuligheder, og der er rigtig mange elever, der ikke ved, hvor de skal gå hen med klager. Derfor er der brug for en ordentlig klageinstans i børnehøjde, siger formanden for Danske Skoleelever, Miranda Wernay Dagsson, til DR Fyn.

I dag kan børn, som er blevet udsat for mobning eller krænkelser, og voksne, som har oplevet overtrædelser mod børn, gå til Børnekontoret under Folketingets Ombudsmand.

Kontoret har ikke lov til at blande sig i alt, fordi det er loven om Ombudsmanden, der bestemmer, hvilke klager ombudsmanden kan tage stilling til.

Derfor synes Anette Vilhelmsen (SF), at ideen om en børneombudsmand er god.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for, at børn oplever mest mulig tryghed. Vi bør være meget omhyggelige med, at børn har voksne, som de kan gå til, og som kan tage sig af krænkelser, siger Annette Vilhelmsen til DR Fyn.

Tidligere har ideen om en børneombudsmand ikke haft politisk gang på Christiansborg, og Dansk Folkepartis Alex Ahrendsen, som også sidder i Børne- og Undervisningsudvalget, er modstander af ideen.

- Børnene skal gå til deres forældre eller lærere, hvis de oplever krænkelser eller mobning. Derefter må forældrene så gå til skolens bestyrelse, som har ansvaret for skolen, eller til byrådspolitikerne, mener han.

I blandt andet Sverige har man en børneombudsmand, som kan gå ud og se på, hvordan børn generelt bliver behandlet på skolerne. FN har tidligere kritiseret Danmark for ikke at have en børneombudsmand.

Forældrene på Strandmølleskolen i Assens holdt torsdag aften møde om sagen, og skolens leder, Anders Storebjerg, har fortsat opbakning fra forældre og bestyrelsen.

Skolelederen blev torsdag politianmeldt af blandt andet Børns Vilkår. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen under Børne- og Undervisningsministeriet er gået ind i sagen og har krævet en redegørelse af hændelsen fra skolens bestyrelse.

Mest Læste

Annonce