Bøvlede regler holder syge fra udlandet

Velfærd

02/01/2015 11:37

Nick Allentoft

Rejs til et andet EU-land, hvis knæet gør ondt, eller den grå stær generer. Og få regningen betalt af det offentlige. Alligevel benytter få ordningen.

Syge danskere kan frit vælge, om de vil behandles på et dansk sygehus, eller om de foretrækker at rejse uden for landets grænser.

Med en lægehenvisning har patienter med grå stær, dårlige knæ og andre lettere lidelser siden 1. januar 2014 kunnet tage til et andet EU-land for at blive behandlet ambulant.

Men kun få patienter har benyttet muligheden i det nye EU direktiv, viser en rundringning foretaget af Ritzau til regionerne. 

Samlet er det under 150 personer, der enten har søgt i deres region om at få udgifterne ved en ambulant behandling refunderet eller henvendt sig for at få en forhåndsgodkendelse til en behandling, der kræver indlæggelse eller er højt specialiseret.

Og det er der en grund til, siger sundhedsjurist Kent Kristensen, Syddansk Universitet, for reglerne er ukendte for de fleste.

- Og de få, der har hørt om dem, har svært ved at finde ud af, hvordan de får hul på at søge. Reglerne er svære at forstå, patienten skal selv finde behandlingen, og bagefter skal de undersøge, om de opfylder kravene til, at det offentlige vil betale, siger Kent Kristensen.

Han peger samtidig på, at patienterne skal lægge pengene ud uden at være sikre på, at de efterfølgende får dem refunderet. For eksempel skal man på forhånd have undersøgt, at præcis samme behandling tilbydes herhjemme, for ellers kan regionen afvise regningen.

Også Danske Patienter, der er paraplyorganisation for en række patientforeninger, forklarer de få ansøgninger med ringe information og besværlig sagsgang. 

Patienterne skal på nettet gå ind de enkelte landes "nationale kontaktpunkt" og på engelsk eller tysk læse sig frem til, hvilke sygehuse der har den relevante behandling, siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik.

- Det her er kun for de få og ressourcestærke. Der er så mange forhindringer på vejen, at man kan få den tanke, at regionerne ikke ønsker at gøre for meget ud af at forklare mulighederne. Det er jo penge ud af systemet, siger hun. 

Hos den private klinik EuroEyes, der har klinikker i Berlin og Hamburg, synes direktør Henrik Esmann, at det er ærgerligt, at så få danskere er opmærksomme på muligheden.

- Der er årligt omkring 50.000, der får en operation for grå stær. Vi ved, at nogle venter i et år for at få en forundersøgelse og derefter igen skal vente, inden de kan blive opereret, siger Henrik Esmann.

- De har med direktivet mulighed for at rejse uden for landet, men lige nu virker det som om, der er en træghed i systemet, siger han.

I Danske Regioner henviser formand for sundhedsudvalget Ulla Astman (S) til, at regionernes patientkontorer kender "hvert et komma" og er parate til at rådgive patienterne.

- Men ærlig talt så tror jeg, at den manglende interesse skyldes, at patienterne ikke har lyst til at rejse uden for Danmark. Det stiller krav til sprog og rejsevanthed. Når det kommer til stykket, så vil langt de fleste helst udredes og behandles på det lokale sygehus.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce