Borgerne skal fremover kunne få forslag direkte i folketingssalen, hvis der kan samles 50.000 underskrifter.

Borger-underskrifter skal give direkte vej til Folketinget

Politik

14/08/2015 00:17

Nick Allentoft

50.000 underskrifter skal fremover kunne sende et forslag direkte i folketingssalen, hvis det står til politikerne.

Landets borgere skal have deres forslag behandlet i Folketinget, hvis de kan samle 50.000 underskrifter.

Det mener et politisk flertal på Christiansborg ifølge Jyllands-Posten.

Princippet kendes fra blandt andet Finland og EU, og før valget i juni foreslog Alternativets formand, Uffe Elbæk, modellen indført i Danmark.

Dengang var der flertal imod, men nu skifter De Radikale holdning, og dermed bakker et flertal af de danske partier op om forslaget.

- Vi var en del af en regering, der skulle beslutte sig konkret her og nu, og der var vi ikke enige med Socialdemokraterne. Men nu vil vi gerne diskutere detaljerne, for vi er helt med på tankegangen og synes, at den har perspektiv, siger retsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) til Jyllands-Posten.

Foruden De Radikale er Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og SF med på idéen.

De har 88 mandater i Folketinget, mens modstanderne maksimalt kan samle 87.

Venstre og Socialdemokraterne er imod, mens De Konservative ikke har taget stilling.

Dermed kan Alternativet være godt på vej mod sit første større resultat på Christiansborg på dagen, hvor partiet afslutter sit sommergruppemøde på Bornholm.

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, mener, at Danmark får et mere inddragende demokrati, hvis borgernes underskrifter kan presse politikerne til at diskutere en sag i folketingssalen.

- Folketinget bliver tvunget til at tage ting op, som borgere mener er vigtige. Nogle vil sige, at man bare kan få folketingsmedlemmer til at tage noget op. Men på denne måde kommer det nedefra, så vi får et langt mere involverende demokrati, siger han til Jyllands-Posten.

Rasmus Nordqvist peger på, at initiativet meget vel kunne have fået Dong-sagen om statens frasalg af en andel i energikæmpen til at have udspillet sig anderledes.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce