Storbritannien ønsker en aftale med EU, som ikke er set før i historien.
Det vil brexitminister David Davis sige i Bruxelles, når EU og briterne mandag tager hul på de formelle exit-forhandlinger.
- Selv om der er en lang vej foran os, er vores endemål klart. Et dybt og særligt partnerskab mellem Storbritannien og EU.
Ny Europa-sektion på DenOffentlige
Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.
Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.
- En aftale som ingen anden i historien, vil Davis ifølge en email fra den britiske regering sige ved starten af forhandlingerne i Bruxelles.
Storbritannien ønsker, at begge parter efter forhandlingerne vil fremstå "stærke og velstående".
David Davis siger samtidig, at ingen behøver at være i tvivl om, at Storbritannien vil ud af EU.
Både Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel, har sagt, at Storbritannien altid er velkommen til at ombestemme sig.
Men det kan de glemme alt om, lyder det fra den britiske chefforhandler.
- Når jeg tager til Bruxelles for at åbne de officielle forhandlinger om at forlade EU, skal der ikke være nogen tvivl, siger David Davis i en udtalelse på den britiske regerings hjemmeside.
- Vi forlader EU og leverer på resultatet af den historiske folkeafstemning, siger han.
Mandag klokken 11 sætter Davis sig sammen med EU's chefforhandler, Michel Barnier, for at gå i gang.
Brexitministeren mener, at det britiske farvel til EU "giver os mulighed for at skabe en lys, ny fremtid for Storbritannien".
- En, hvor det står os frit at kontrollere vores grænser, vedtage vores egne love og gøre, hvad uafhængige suveræne lande gør, siger Davis på regeringens hjemmeside.
EU vil først have styr på det økonomiske mellemværende og på de 3,2 millioner EU-borgeres rettigheder i Storbritannien. Det skal også undgås at få en hård grænse i Irland.
Britiske embedsmænd har på forhånd sagt til Financial Times, at Storbritannien mandag vil komme med et "meget generøst" tilbud om EU-borgernes rettigheder.
EU vil have "tilstrækkelige fremskridt" på de vigtigste områder til efteråret. Lykkes det, er EU parat til at indlede samtaler om rammerne for fremtidens forhold, herunder en frihandelsaftale.
Storbritannien forlader efter planen EU-samarbejdet fredag 29. marts 2019 ved midnat.
FAKTA: Her er tidsplanen for briternes vej ud af EU EU-traktaten giver to år til at forhandle Storbritannien og dermed verdens femtestørste økonomi ud af EU.De formelle exit-forhandlinger mellem EU og Storbritannien starter mandag klokken 11 i Bruxelles.
Her sætter EU's chefforhandler, Michel Barnier, sig over for den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis.
Og så går de i gang med at forhandle verdens femtestørste økonomi ud af EU.
Det sker næsten et år efter folkeafstemningen 23. juni sidste år, hvor 52 procent af briterne stemte for at forlade EU. 48 procent stemte for at blive.
Her er den tidsplan, som EU forventer, at den britiske exit-proces vil følge:
* Onsdag 29. marts: Storbritannien meddelte officielt EU, at de vil melde sig ud af samarbejdet. Det startede en nedtælling på to år til exit.
* Fredag 31. marts: EU-præsident Donald Tusk sendte et udkast til retningslinjer for exit-forhandlinger til stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.
* Lørdag 29. april: Stats- og regeringscheferne for EU27-landene holdt ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtog de EU's retningslinjer for exit-forhandlingerne.
* Mandag 22. maj: De 27 landes europaministre meldte EU klar efter vedtagelse af et detaljeret brexit-mandat til Michel Barnier.
* Torsdag 8. juni: Storbritannien havde parlamentsvalg.
* Mandag 19. juni: Michel Barnier og David Davis indleder de formelle forhandlinger om den britiske exit fra EU.
* I efteråret: EU27-landene afgør på et topmøde, om der er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om exit-betingelserne. Hvis der er det, kan forhandlingerne om rammerne for fremtidens forhold gå i gang i oktober eller november.
* Oktober 2018: EU ønsker at afslutte exit-forhandlingerne med Storbritannien for at give tid til oversættelse til alle EU-sprog, nationale procedurer og vedtagelse i Europa-Parlamentet.
* Fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader EU. Overgangsordninger til fremtidens frihandelsaftale kan i givet fald træde i kraft.
/ritzau/