Chefanalytiker: Nye ledighedstal er ubrugelige

Ledelse

02/3/15 8:24

Nick Allentoft

It-problemer i jobcentre gør nye tal for arbejdsløsheden meget usikre - retningen på dansk økonomi er der dog.

It-problemer i landets jobcentre gør tallet for arbejdsløsheden i januar usikker. Derfor er de nye tal for ledigheden ubrugelige.

Det siger chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer.

- De netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden på papiret faldt med 300 personer fra december til januar. 

- Tallet er dog så godt som ubrugeligt, da det på grund af it-problemer i jobcentrene opgøres med en usikkerhed på plus-minus 700 personer. Tallet siger således reelt intet om, hvorvidt ledigheden steg eller faldt i januar, siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

På trods af det er skaden begrænset.

- Ledighedstallet har længe har været trukket vind og skæv af såvel dagpenge- som kontanthjælpsreformen. Dertil kommer, at ledighedsstatistikken også i år bliver påvirket af politikernes reformer. 

- Således betyder afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt for samlevende og den nye kontantydelse, der blev indført ved årsskiftet, at ledighedstallene bliver kunstigt høje i år, siger Tore Stramer.

Hvis man derimod vender blikket mod de andre opgørelser, der er over antallet af arbejdsløse, viser det, at dansk økonomi har retning mod et nyt jobopsving.

- Ifølge de øvrige tal, vi har for arbejdsmarkedet, er der dog lutter bedring at se. Beskæftigelsen er steget pænt igennem 2014, og AKU-ledigheden er ligeledes faldet pænt, siger Tore Stramer.

AKU-ledigheden baserer sig på en omfattende interviewundersøgelse, og antallet af ledige er dermed knyttet til svarpersonernes egne oplysninger om beskæftigelse og jobsøgning.

Den opgørelse viser en ledighed på 188.000 - det svarer til 6,4 procent af arbejdsstyrken. AKU-ledigheden er faldet med 18.000 personer over det seneste år.

- Det bekræfter os i, at dansk økonomi har retning mod et nyt jobopsving. Vi forventer således en beskæftigelsesfremgang på cirka 35.000 personer i år. 

- Dermed er fundamentet også lagt for en positiv økonomisk spiral, hvor stigningen i beskæftigelse vil løfte efterspørgslen og dermed virksomhedernes behov for at ansætte yderligere medarbejdere, siger Tore Stramer, der venter, at dansk økonomi vil vokse med 1,5 procent i år.

 

FAKTA: Her er der flest ledige

På landsplan var 4,9 procent af arbejdsstyrken ledig i januar. Tallet er uændret i forhold til december 2014.

Ifølge de nyeste ledighedstal fra Danmarks Statistik var bruttoledigheden i januar 4,9 procent. Det understreges, at ledighedsprocenten i alt kan være under- eller overvurderet med op til 700 fuldtidsmodtagere.

Sådan fordeler ledigheden sig rundt om i de forskellige landsdele:

* Byen København: 6,1 procent

* Københavns omegn: 5,3 procent

* Nordsjælland: 3,8 procent

* Bornholm: 6,0 procent

* Østsjælland: 4,2 procent

* Vest- og Sydsjælland: 5,3 procent

* Fyn: 5,6 procent

* Sydjylland: 4,3 procent

* Østjylland: 4,4 procent

* Vestjylland: 3,8 procent

* Nordjylland: 5,3 procent

 

Top-10 over kommuner med den højeste ledighed:

1. Ishøj: 9,6 procent

2. Høje-Taastrup: 7,2 procent

3. Læsø: 7,2 procent

4. Albertslund: 7,0 procent

5. Brøndby: 6,9 procent

6. Lolland: 6,8 procent

7. Odense: 6,6 procent

8. Aalborg: 6,5 procent

9. København: 6,4 procent

10. Slagelse: 6,4 procent

 

Top-10 over kommuner med den laveste ledighed:

1. Allerød: 2,4 procent

2. Lemvig: 2,8 procent

3. Egedal: 2,9 procent

4. Hørsholm: 2,9 procent

5. Skanderborg: 2,9 procent

6. Odder: 3,0 procent

7. Rudersdal: 3,1 procent

8. Varde: 3,1 procent

På en delt 9. og 10. plads:

* Lejre: 3,2 procent

* Middelfart: 3,2 procent

* Hedensted: 3,2 procent

 

Tallene i opgørelsen er sæsonkorrigerede og dækker over fuldtidsledige.

Kilder: Danmarks Statistik og Ritzau

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.