"Optagelsestallene til erhvervsuddannelserne er højere end forventet. Karakterkravene er skærpet i år, men nedgangen i antallet af elever er mindre end den gruppe, der er sorterer fra med de nye adgangskrav, siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm, DA.
"Optagelsestallene til erhvervsuddannelserne er højere end forventet. Karakterkravene er skærpet i år, men nedgangen i antallet af elever er mindre end den gruppe, der er sorterer fra med de nye adgangskrav, siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm, DA.

DA: Flere end ventet har søgt ind på erhvervsuddannelse

Politik

13/4/15 8:14

Mikkel Sarka

Et lille fald i ansøgningerne til erhvervsuddannelserne er på ingen måde alarmerende, mener DA.

I en overgangsperiode er et lille fald i antallet af unge, der søger ind på en erhvervsuddannelse ikke alarmerende. Faktisk er optagelsestallene højere end forventet.

Det siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm, Dansk Arbejdsgiverforening, DA.

- Set i lyset af, at syv til otte procent af de elever, der søgte ind for to år siden, havde et snit under karakteren to, er det ganske tilfredsstillende, at ansøgerantallet holder sig nogenlunde på niveau.

Undervisningsministeriet har mandag offentliggjort, hvilke ungdomsuddannelser elever fra 9. og 10. klasse har søgt ind på.

Læs også: Lille fald i søgningen til erhvervsuddannelserne

Der er et lille fald i antallet af unge til erhvervsuddannelserne på 1,1 procent i forhold til sidste år. 18,5 procent har søgt en erhvervsuddannelse. I 2014 var tallet 19,6 procent.

DA mener ikke, at et lille fald i ansøgere er alarmerende i en overgangsperiode.

- Optagelsestallene til erhvervsuddannelserne er højere end forventet. Karakterkravene er skærpet i år, men nedgangen i antallet af elever er mindre end den gruppe, der er sorterer fra med de nye adgangskrav, siger Simon Neergaard-Holm.

- Og efter optagelseskravene om bestået i dansk og matematik kan vi forvente mere kvalificerede elever og en højere gennemførelsesprocent.

Hos Dansk Industri vurderer erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen, at adgangskravet er medvirkende årsag til, at færre har søgt ind på erhvervsuddannelserne, fordi de har behov for at kvalificere sig yderligere.

Men det er et stort problem, hvis ikke mange flere vælger en erhvervsuddannelse, siger hun. 

- I de her år er der flere faglærte, der forlader arbejdsmarkedet end nyuddannede, der kommer ind på arbejdsmarkedet, og situationen er den samme i andre europæiske lande. 

- Der er kamp om dygtige faglærte, og danske virksomheder må sige nej til ordrer, hvis ikke de kan skaffe de faglærte, de har brug for, siger Lone Folmer Berthelsen.

Et flertal af de unge vælger fortsat de gymnasiale uddannelser, viser opgørelsen. 

Ikke mindre end 73,9 procent af de unge vil gerne i gymnasiet. Og der er fortsat mange unge, der vil blive et år længere i folkeskolen. 48,1 procent tager 10. klasse.

Opgørelsen viser udelukkende antallet af unge, der søger ind på en ungdomsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Mange søger en erhvervsuddannelse flere år efter, at de har afsluttet grundskolen.

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.