Danmarks økonomi blev i slæbesporet i 2015

Ledelse

29/02/2016 10:18

Nick Allentoft

Den danske økonomi voksede svagt i 2015. Specielt privatforbruget trak op, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det gik lidt bedre for økonomien i Danmark i årets tre sidste måneder og det sikrede en moderat økonomisk vækst sidste år.

Samlet steg bruttonationalproduktet, BNP, med 1,2 procent i 2015, viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

- Selv om det er positivt med fremgang i økonomien i fjerde kvartal, så ændrer dagens tal ikke ved, at 2015 samlet set blev en skuffelse. 

- Væksten var langt mindre, end der var forventet i starten af 2015, hvor der faktisk var ganske fin fremdrift i dansk økonomi, skriver cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian i en kommentar til tallene.

At økonomien trods alt voksede var i høj grad båret af privatforbruget, der steg med 2,1 procent i 2015. 

- Denne fremgang var bredt funderet med fremgang i alle forbrugsgrupper, skriver Danmarks Statistik om husholdningernes forbrug.

En streg i regningen er til gengæld eksporten af varer og tjenesteydelser, der i 2015 faldt med 0,9 procent. Her var eksporten af varer stigende mens eksporten af tjenester trak solidt ned i året.

- Dermed kommer man ikke uden om, at den kun lunkne globale udvikling smitter negativt af på dansk økonomi. 

- Og den dårlige nyhed er, at vi ikke skal regne med voldsomt meget mere medvind fra udlandet, selv om eksempelvis frygten for recession i USA nok er overgjort, skriver seniorøkonom hos Jyske Bank Niels Rønholt i en kommentar.

Han forventer samtidig, på linje med en stribe andre økonomer, der har kommenteret på mandagens tal, at 2016 vil blive endnu et trægt år.

- Det er fortsat vores bud, at 2016 kommer til at byde på mere af det, som vi så i 2015. Og det vil sige et meget langsomt opsving, hvor man kan diskutere, om man overhovedet kan bruge betegnelsen "opsving”.

- Havde det ikke været for den stigende beskæftigelse var ordet "opsving" udelukket, skriver Niels Rønholt.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce