Danmarks Statistik brød regler: Julekalenderen fra leverandør indeholdt gaver

Ledelse

18/12/2018 07:24

Nick Allentoft

Data- og analysefirmaet Geomatic har givet over 30 gaver til en håndfuld statsansatte i Danmarks Statistik.

Billetter til landskampe, koncert med Lukas Graham og musicals på Det Ny Teater.

Det er nogle af de gaver, som ansatte hos Danmarks Statistik har modtaget fra virksomheden Geomatic. Det skriver Politiken.

Over syv år har en håndfuld ansatte modtaget flere end 30 gaver, koncertbilletter og middage fra data- og analysefirmaet.

Det viser en aktindsigt, som Politiken har fået i mails mellem Geomatic og den statslige myndighed.

Læs om skandalerne

Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.

De ansatte har i perioden fra 2009 til og med 2015 modtaget gaver som middage, koncerter, årskort til Tivoli og mere kuriøse gaver som fastelavnskostumer og kagegilde på konditoriet La Glace i København.

Danmarks Statistik er blevet opmærksom på sagen efter Politikens anmodning om aktindsigt. Danmarks Statistik konkluderer, at reglerne for offentligt ansattes modtagelse af gaver er overskredet.

Carsten Zangenberg, der er afdelingsdirektør for kommunikation og salg i Danmarks Statistik, kalder sagen kritisk.

- Det er en af de mest drønærgerlige og kritiske sager, jeg har haft i min over 20 år lange karriere i Danmarks Statistik. Arrangementerne hos Geomatic, på restauranter, i teatre og på andre steder indikerer et forhold, der har været alt for tæt, siger han til Politiken.

Danmarks Statistik fortæller i en meddelelse, at der i alt er tale om 24 tilfælde. Ifølge afdelingsdirektøren er der i de fleste tilfælde taler om præmier, som er modtaget i forbindelse med Geomatics julekalendere.

Sagen er blevet undersøgt internt af Danmarks Statistik. Konklusionen er ifølge afdelingsdirektøren, at der ikke har været nogen former for modydelser eller fordele i forhold til Geomatic.

Han fortæller desuden, at Danmarks Statistik har taget personalemæssige tiltag. I et enkelt tilfælde undersøges det, om sagen også har en strafferetlig karakter.

Avisen har delt materialet med flere juridiske eksperter, som alle ser på sagen med stor alvor.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet siger til Politiken, at mønsteret, der efter det foreliggende tegner sig, er helt vildt.

- Der har tilsyneladende været tale om systematisk smørelse, som i hvert fald til dels har ligget i en størrelsesorden, som lå klart på den forkerte side af reglerne, siger han.

Geomatic har siden 2003 købt data om borgerne af Danmarks Statistik. Disse data udgør kernen i et produkt, der kortlægger danskerne i ned til små geografiske områder.

Geomatic mener ikke at have handlet i strid med nogle regler, da firmaet blandt andet mener, at der er tale om mindre højtidsgaver.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) vil nu indskærpe reglerne over for samtlige institutioner på sit område.

  OVERBLIK: Kommentar til Politikens artikel om gaver til ansatte i Danmarks Statistik Politiken bringer tirsdag d. 18. december en artikel med overskriften "Privat gaveregn til statsansatte i Danmarks Statistik". I den forbindelse fremlægger vi samme oplysninger, som vi har sendt til Politiken, så alle sagens detaljer er tilgængelige.  

FAKTA: LÆS Pressemeddelelse fra Danmarks Statistik om sagen herunder

Der i øjeblikket en verserende sag, hvor nogle få ansatte i Danmarks Statistik har modtaget præmier og deltaget i arrangementer af en karakter, der overskrider vores regler for modtagelse af gaver og andre fordele. Det tager vi yderst alvorligt, og sagen har derfor udløst sanktioner overfor medarbejdere. Sagen er endnu ikke helt afsluttet.

I de konkrete tilfælde er der tale om præmier og arrangementer som bilvask, rødvin, middage, musicals, go-cart-kørsel mv., som er arrangeret af en af vores større kunder, Geomatic. En oversigt over samtlige gaver og arrangementer følger herunder.

Sagen er kommet til vores kendskab i forbindelse med en aktindsigt fra Politiken. Aktindsigten handlede i første omgang om diskretionering ved salg af data. Politiken havde bedt om indsigt i "al kommunikation med Geomatic fra 1. januar 2002 til dags dato". I vores gennemgang af materialet dukkede der mails op om deltagelse i de pågældende arrangementer. Vi har i kommunikationen med Politiken valgt at være så åbne, som sagen tillader inden for de juridiske rammer, der gælder personalesager. Vi gjorde derfor selv Politiken opmærksom på, at vi har reageret på noget af det materiale, der blev udleveret som en del af aktindsigten.

En del af det fremsendte materiale til Politiken var fritaget for aktindsigt, men vi har benyttet os af meroffentlighedsloven og har udleveret, hvad der var muligt taget i betragtning, at der er tale om en personalesag. Når vi har valgte at gøre det, var det for at give Politiken et reelt indblik i sagens omfang og på den måde minimere rummet for spekulationer om noget større. Der er ikke på noget tidspunkt udleveret oplysninger om ansatte i Danmarks Statistik.

Vi har via en intern undersøgelse fastlagt, at der ikke har været nogen former for modydelser eller fordele i forhold til Geomatic. Det gælder både i forhold til priser og adgang til data.

Men da vi tager brud på vores regler om at modtage gaver eller andre fordele yderst alvorligt, får vi i øjeblikket juridisk bistand i forhold til at vurdere, om sagen i et enkelt tilfælde også har en strafferetslig karakter. I første omgang har kammeradvokaten vurderet, at det formentligt ikke er tilfældet, men for at være sikre har vi på kammeradvokatens opfordring valgt at få en yderligere vurdering gennem rigsadvokaten.

Der er tale om i alt 24 tilfælde, hvor medarbejdere i Danmarks Statistik i en periode på syv år fra 2009 til 2015 har deltaget i arrangementer eller har modtaget præmier i forbindelse med deltagelse i Geomatics årlige julekalendere. De 24 tilfælde er følgende:

2009:

5 julekalenderpræmier a én guldvask til bil
1 julekalenderpræmie a to flasker vin

2010:

1 julekalenderpræmie a seks whiskyglas
1 julekalenderpræmie a to flasker vin

2011:

1 julekalenderpræmie a et vaskekort til bil
1 julekalenderpræmie a en middag for to hos Geomatic samt to koncertbilletter
1 julekalenderpræmie a kagegilde med foredrag på konditori La Glace

2012:

1 deltagelse med ledsager i 10-års jubilæumsfest hos Geomatic
1 julekalenderpræmie a middag og billet til musical
1 julekalenderpræmie a middag med ledsager og billetter til koncert

2013:

Deltagelse i kursus i vinsmagningsteknik
Deltagelse i fodboldlandskamp i DK med gæst
1 julekalenderpræmie a to sæsonkort til forlystelsespark
1 julekalenderpræmie a et kursus i vinsmagningsteknik

2014:

Aftale om at bytte præmie a to sæsonkort til forlystelsespark med go-cart arrangement
1 julekalenderpræmie a deltagelse i et klatrearrangement
1 julekalenderpræmie a et servicetjek på cyklen

2015:

Deltagelse i middag og efterfølgende musical med ledsager
Deltagelse i ovennævnte go-cart arrangement
1 julekalenderpræmie a et valgfrit fastelavnskostume fra BR
1 julekalenderpræmie a sneskovl
1 julekalenderpræmie a arrangement på konditori La Glace (ingen deltagelse)

 

Mest Læste

Annonce