Den kommende folkeafstemning om Storbritannien medlemskab af EU giver dele af dansk erhvervsliv kuldegysninger.
For udsigten til et muligt såkaldt brexit - et britisk farvel til EU - vil skabe usikkerhed om fremtiden, vurderer Dansk Industri (DI).
- Briterne har fået deres aftale med EU. Det er naturligvis entydigt positivt, at aftalen faldt på plads, siger underdirektør Anders Ladefoged, der leder DI's kontor i Bruxelles i en pressemeddelelse.
Men risikoen for et nej ved en kommende folkeafstemning i Storbritannien bekymrer dansk erhvervsliv.
- Skulle det ende med brexit, vil det både skabe stor økonomisk og politisk usikkerhed for det europæiske samarbejde, Storbritannien og de danske virksomheder, der opererer inden for EU’s indre marked, skriver han.
Ifølge makroøkonom i Danske Bank Mikael Olai Milhøj vil alene usikkerheden i de fire måneder op til folkeafstemningen nå at sætte sit aftryk på økonomien i Storbritannien.'
Læs også The Economist background guide
Han forklarer, at når der er usikkerhed om økonomien, vil virksomheder og andre investorer holde på pengene i stedet for at sætte gang i nye projekter.
Derudover kommer frygten for, hvad der sker, hvis briterne stemmer sig ud af EU.
- EU-traktaten siger, at man har en forhandlingsperiode på to år, hvor man skal forhandle det fremtidige samarbejde. I den periode ved virksomhederne ikke, hvad aftalerne ender ud i. Derfor vil de være forsigtige med at investere, siger han.
Det betyder, at der er mindre økonomisk aktivitet i Storbritannien, og det kommer nogle danske virksomheder til at mærke.
- Storbritannien er et af de vigtigste eksportmarkeder. På den måde kan det gå ud over udsigterne for dansk økonomi og dermed også den danske beskæftigelse, siger Mikael Olai Milhøj.
Hvis Storbritannien melder sig ud af EU, vil det være unionens næststørste økonomi, der siger farvel.
/ritzau/