Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti opfordrer i et fælles fremstød regeringen til at nedsætte en kommission, der skal undersøge kriserne i Skat. DF-formand Kristian Thulesen Dahl uddyber:
Spørgsmål: Kriserne i Skat er kendte og veldokumenterede. Hvorfor er det først nu, I kræver en undersøgelseskommission?
- Vi er i Dansk Folkeparti nået til den erkendelse, at hvis vi skal genoprette danskernes tillid til skattevæsenet, så bliver vi nødt til at vise, at vi er villige til at få undersøgt tingene til bunds – og også stille folk til ansvar.
- Der er en undersøgelseskommission jo det redskab, Folketinget har til rådighed.
Skandalerne i Skat
Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her.
Spørgsmål: Skal undersøgelsen placere konkret politisk ansvar hos specifikke tidligere skatteministre?
- Vi ønsker at vise danskerne, at vi oprigtigt mener, at tingene skal undersøges til bunds – og at der kan være et ansvar at placere. - Så vi vil ikke afskære kommissionen fra at kunne konkludere, at der er folk, der ikke har håndteret tingene rigtigt, hvis det måtte nå dertil. Spørgsmål: Var det et ja eller nej? - Det er et ja til, at kommissionen skal have mulighed for – hvis den når frem til, at der er et ansvar at gøre gældende – så skal vi have det at vide. Spørgsmål: Hvornår skal kommissionen have deadline - og hvordan skal I sikre, at det ikke bare bliver mudderkastning, men noget, Skat kan lære af? - Vi ser gerne, at vi får lavet det i etaper – både i forhold til, hvad kommissionen skal undersøge, og at den afrapporterer til det politiske system. - Det skal sikre, at vi ikke skal vente på, at det sidste punktum bliver sat, før vi kan reagere. Spørgsmål: Hvad skal vi ligge i, at I som støtteparti slår jer sammen med det største oppositionsparti og går uden om regeringen med dette krav? - Jeg tror, de fleste danskere sætter pris på, at Folketingets partier ikke bare deler sig op i to blokke, hvor man så skal være enig i alt i den ene blok.- Det skal man ligge i det her: At vi tager sagen alvorligt og er klar til at gå på tværs af de normale politiske skel for at få det her sikret.
Spørgsmål: Er det noget, I har drøftet med regeringen? - Nej – altså regeringen har jo i længere tid været bekendt med, at vi jo har kunnet se for os, at det her kunne ende i en undersøgelseskommission. Men det er klart, at det her konkrete initiativ har vi ikke drøftet med regeringen. - Hvis regeringen tager imod den fremstrakte hånd, som det er udtryk for, så kommer vi jo til at sidde omkring det samme bord og drøfte, hvordan en kommission kan blive nedsat hurtigst muligt. Spørgsmål: Hvordan kan du kalde det en fremstrakt hånd, når Venstre hidtil har afvist en kommission – og når analysen lyder, at V-næstformand pg tidligere skatteminister Kristian Jensen står for skud i en sådan undersøgelse - og I netop har haft nogle uoverensstemmelser med ham? - Allerede når vi begynder at skulle svare på spørgsmål om, hvorvidt der er navngivne folk i Venstre, der måtte have et problem med, at man får tingene undersøgt, så er der virkelig behov for at få tingene undersøgt. - De mennesker – og nu nævner du Kristian Jensen – kan da heller ikke være tjent med, at man går rundt og siger, at han så har et problem. Så har han jo også en interesse i, at tingene bliver undersøgt. - Så mon ikke regeringen har den måske endda største interesse i, at tingene bliver undersøgt til bunds, så man ikke kan bruge det som en kastebold i det politiske spil vendt mod Venstre og Kristian Jensen?