Normering af pædagoger er justeret væsentligt i løbet af de sidste 30 år.
Normering af pædagoger er justeret væsentligt i løbet af de sidste 30 år.

De bruger mere tid på papirer: Flere børn til pædagogerne

Velfærd

04/1/15 7:42

Nick Allentoft

Siden 1986 er der blevet 58 procent flere børn pr. voksen i daginstitutionerne. Ofte er pædagogerne helt alene.

Der er i dag væsentligt færre voksne til at tage sig af børnene i vuggestuer og børnehaver end for knap 30 år siden. Normeringen af pædagoger er justeret væsentligt de sidste 30 år. 

Siden 1986 er der blevet 58 procent flere børn pr. voksen i daginstitutionerne, når man udelukkende ser på den tid, hvor pædagoger og medhjælpere er sammen med børnene. Altså ikke mens de ordner papirarbejde, holder pauser eller bruger tid på ledelse eller administration.

Det viser en ny undersøgelse fra Bureau 2000, der er et uafhængigt analyse- og forskningsinstitut med speciale inden for børneområdet, skriver DR Nyheder.

Udviklingen betyder, at hver enkelt voksen i dag skal holde øje med langt flere børn.

I 1986 passede en voksen i en vuggestue 4,1 børn i gennemsnit, mens en voksen ansat i dag skal holde styr på 6,5 af de små børn.

Presset er steget tilsvarende i børnehaverne. Her var der 7,5 børnehavebørn pr. voksen i 1986 og 11,8 i 2014.

Derfor er de voksne også i dag ofte helt alene med en gruppe børn.

I en rundspørge formuleret af DR Nyheder og udsendt af pædagogernes fagforening Bupl til pædagoger i daginstitutioner for 0-5-årige svarer otte ud af 10 af de 355 medvirkende, at de på en tilfældigt dag i november sidste år var helt alene med en børnegruppe på gennemsnitligt 14 børn.

27 procent af pædagogerne svarer også, at var helt alene med en gruppe af små børn i alderen 0 til 2 år.

Ifølge Niels Glavind, der er direktør for Bureau 2000, er der to grunde til, at der færre voksne til at være sammen med børnene.

For det første er der flere børn i institutionerne i dag, mens antallet af voksne ikke er fulgt med. For det andet bruger de voksne nu mere tid på at ordne papirer og andre praktiske opgaver end tidligere.

- I midten af 1980'erne brugte pædagogerne omkring totredjedel af deres tid sammen med børnene, mens de voksne i dag bruger godt og vel halvdelen af deres tid med børnene, siger Niels Glavind.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.