Økonomi- og indenrigsministeriets rapport har ikke medregnet konsekvenserne for kontanthjælpsreformen, skattereformen og førtidspensionsreformen, siger cheføkonom for Cepos Mads Lundby Hansen. Foto: Cepos

Den faldende ulighed varer ikke ved

Velfærd

21/05/2014 14:34

Suleman Haider

Antallet af fattige danskere er faldet, viser rapport. Men den faldende ulighed vil ikke vare ved, lyder det.

Fattigdommen er faldet i Danmark fra 2011-2012, viser en ny rapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Alle er enige om, at det er glædeligt nyt. Det siger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom for den liberale tænketank Cepos.

Men han gør opmærksom på, at rapporten ikke har medregnet konsekvenserne for kontanthjælpsreformen, skattereformen og førtidspensionsreformen.

- Rapporten har ikke indregnet effekten af disse reformer, da rapportens tal for ulighed og fattigdom kun omhandler 2012. De nævnte reformer træder først i kraft fra 2013 og frem, siger han i en pressemeddelelse.

Fattigdomsdebatten boks

Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:  

Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN. 

 

- Blandt andet viser rapporten, at førtidspensionsreformen medfører, at op til 3000 personer kommer under regeringens fattigdomsgrænse. Det skyldes, at reformen i nogle tilfælde reducerer ydelsen for de syge.

Men cheføkonomen siger samtidig, at regeringen bør fortsætte med sin politik for at øge vækst og beskæftigelsen. Også selvom uligheden vil stige en smule.

- Det bør være til at leve med efter som uligheden er lav i Danmark. Øget ulighed er ikke et mål i sig selv. Det er derimod et mål i sig selv at få flere i beskæftigelse. Hvis det medfører øget ulighed, så er det til at leve med i Danmark, siger han.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, siger, at det er et skridt i den rigtige retning, at uligheden er faldende. Men han advarer også mod konsekvenserne af regeringens politik, som, han ligeledes mener, vil føre til flere fattige.

- Konsekvenserne af disse reformer er samlet set, at yderligere tusinder af mennesker i årene fremover kommer til at leve for kontanthjælpssats. Det er lidt mere end regeringens egen fattigdomsgrænse. 

- Men hvis du i flere år skal leve for så lav en indtægt, så er du i alvorlig risiko for at havne i fattigdom, siger socialordføreren i en pressemeddelelse.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, påpeger, at faldet i fattige først og fremmest skyldes afskaffelsen af fattigdomsydelserne.

- Det bør være en advarsel til alle om, at en genindførelse af fattigdomsydelserne vil betyde flere fattige. Analyserne bør også få regeringen til at genoverveje kontanthjælpsreformen, så den sikrer, at uddannelseshjælpen til unge ikke bare bliver en ny fattigdomsydelse, siger han.

I 2013 fastsatte regeringen en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Det betyder, at man som dansker er fattig, hvis man tjener under 103.200 kroner om året.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce