Økonomi- og indenrigsministeriets rapport har ikke medregnet konsekvenserne for kontanthjælpsreformen, skattereformen og førtidspensionsreformen, siger cheføkonom for Cepos Mads Lundby Hansen. Foto: Cepos
Økonomi- og indenrigsministeriets rapport har ikke medregnet konsekvenserne for kontanthjælpsreformen, skattereformen og førtidspensionsreformen, siger cheføkonom for Cepos Mads Lundby Hansen. Foto: Cepos

Den faldende ulighed varer ikke ved

Velfærd

21/5/14 12:34

Suleman Haider

Antallet af fattige danskere er faldet, viser rapport. Men den faldende ulighed vil ikke vare ved, lyder det.

Fattigdommen er faldet i Danmark fra 2011-2012, viser en ny rapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Alle er enige om, at det er glædeligt nyt. Det siger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom for den liberale tænketank Cepos.

Men han gør opmærksom på, at rapporten ikke har medregnet konsekvenserne for kontanthjælpsreformen, skattereformen og førtidspensionsreformen.

- Rapporten har ikke indregnet effekten af disse reformer, da rapportens tal for ulighed og fattigdom kun omhandler 2012. De nævnte reformer træder først i kraft fra 2013 og frem, siger han i en pressemeddelelse.

Fattigdomsdebatten boks

Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:  

Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN. 

 

- Blandt andet viser rapporten, at førtidspensionsreformen medfører, at op til 3000 personer kommer under regeringens fattigdomsgrænse. Det skyldes, at reformen i nogle tilfælde reducerer ydelsen for de syge.

Men cheføkonomen siger samtidig, at regeringen bør fortsætte med sin politik for at øge vækst og beskæftigelsen. Også selvom uligheden vil stige en smule.

- Det bør være til at leve med efter som uligheden er lav i Danmark. Øget ulighed er ikke et mål i sig selv. Det er derimod et mål i sig selv at få flere i beskæftigelse. Hvis det medfører øget ulighed, så er det til at leve med i Danmark, siger han.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, siger, at det er et skridt i den rigtige retning, at uligheden er faldende. Men han advarer også mod konsekvenserne af regeringens politik, som, han ligeledes mener, vil føre til flere fattige.

- Konsekvenserne af disse reformer er samlet set, at yderligere tusinder af mennesker i årene fremover kommer til at leve for kontanthjælpssats. Det er lidt mere end regeringens egen fattigdomsgrænse. 

- Men hvis du i flere år skal leve for så lav en indtægt, så er du i alvorlig risiko for at havne i fattigdom, siger socialordføreren i en pressemeddelelse.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, påpeger, at faldet i fattige først og fremmest skyldes afskaffelsen af fattigdomsydelserne.

- Det bør være en advarsel til alle om, at en genindførelse af fattigdomsydelserne vil betyde flere fattige. Analyserne bør også få regeringen til at genoverveje kontanthjælpsreformen, så den sikrer, at uddannelseshjælpen til unge ikke bare bliver en ny fattigdomsydelse, siger han.

I 2013 fastsatte regeringen en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Det betyder, at man som dansker er fattig, hvis man tjener under 103.200 kroner om året.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.