Der strømmer stadig mennesker til Europa i stort tal

Bæredygtighed

31/01/2016 15:52

Nick Allentoft

Det er vinter, men masser af migranter kommer alligevel til Europa. Over 52.000 er kommet i januar. Samtidig meddeler Østrig, at landet vil sende mindst 50.000 asylansøgere retur de næste tre år.
I de første fire uger af januar har flere end 52.000 flygtninge og migranter krydset Middelhavet og er kommet til Grækenland, siger Den Internationale Organisation for Migration (IOM) ifølge avisen The Guardian.   Det svarer til 35 gange flere end i januar 2015, skriver avisen.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Lige nu kommer der så mange, at det daglige antal migranter og flygtninge nogenlunde passer til det antal, der kom i hele januar 2015, omkring 1480.

Ikke alle har klaret rejsen. Omkring 250 mennesker er druknet under ulykker på rejsen fra Tyrkiet til en græsk ø. De internationale nyhedsbureauer skriver, at der lørdag har været endnu en katastrofe med et fartøj med flygtninge og migranter. Der meldes om 33 omkomne, mens 75 andre skal være reddet.   - Der er ankommet anslået 52.055 migranter og flygtninge til de græske øer siden begyndelsen af året, siger IOM.   - Det er tæt på det samlede antal, der kom i den forholdsvis sikre måned juli 2015, da varmt vejr og rolige vindforhold tillod 54.899 personer at gøre rejsen.   I hele 2015 kom anslået 850.000 migranter og flygtninge til græske øer med båd fra Tyrkiet, skriver nyhedsbureauet dpa. Der kom i fjor over en million migranter og flygtninge til Europa. Mange brugte også en anden rute på Middelhavet, nemlig fra Libyen i Nordafrika mod det sydlige Europa.   Østrig vil udvise 50.000 asylansøgere Østrig er på vej med en række skærpelser af sin lovgivning på asylområdet. Det indebærer blandt andet, at Østrig inden 2019 vil udvise 50.000 afviste asylansøgere. Det fremgår af en plan, som regeringen i den østrigske hovedstad, Wien, har udarbejdet, og som østrigske medier refererer.   Planen er kommet offentligt frem samtidig med, at mange andre europæiske regeringer fremlægger planer og initiativer for, hvordan de kan reducere antallet af asylansøgere. Forleden meddelte den svenske regering, at den har planer og at udvise op til 80.000 afviste asylansøgere. Wien-regeringen annoncerede tidligere i januar, at den i år vil begrænse antallet af asylansøgere i landet til 37.000. I 2015 kom der 90.000 asylansøgere til Østrig.   - Vi er allerede blandt de lande, der gennemfører flest udvisninger, siger Østrigs indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, til det østrigske nyhedsbureau APA.   - Men vi vil øge tempoet og ændre antallet i opadgående retning, tilføjer hun.   Den østrigske plan omfatter blandt andet økonomiske initiativer, der skal få udvisningerne til at glide lettere ned.  I øjeblikket får afviste asylansøgere 370 euro med på rejsen. Det beløb skal øges til 500 euro, hvis de accepterer at rejse hurtigt.   Pengene får de, hvis de rejser inden tre måneder uden at vente på afgørelsen af deres ansøgning om asyl. Desuden vil regeringen udvide antallet af lande, som Østrig regner for sikre, sådan at statsborgere fra disse lande ikke kan regne med umiddelbart at få asyl.   På denne liste ventes lande som Marokko, Algeriet, Tunesien, Ghana, Georgien og Mongoliet tilføjet.   Det vil betyde, at asylansøgninger fra disse lande kan behandles inden for en særlig hurtig procedure på ti dage. Regeringen vil også chartre flere fly til at flyve afviste asylansøgere væk, og desuden vil den gennemføre oplysningskampagner om Østrigs politik på området.   /ritzau/dpa

Mest Læste

Annonce