Drabssagen fra Nykøbing: Ny sygeplejerske anklaget for svigt

Ledelse

04/01/2018 10:24

Nick Allentoft

Efterforskning i sagen fra Nykøbing har ført til anklage af ny sygeplejerske. Nu handler det om autorisationsloven, ligesom i Svendborg-sagen.

En sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus er blevet anklaget for ikke at have reageret på en stribe mistænkelige oplysninger, som hun modtog om den senere drabstiltalte kollega fra Nykøbing-sagen.

Sygeplejersken blev frifundet for drabsanklagerne, men dømt for drabsforsøg mod fire patienter i en historisk sag.

De døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

Der er i den nye sag tale om en overtrædelse af paragraf 75 i den såkaldte autorisationslov for sundhedspersonale. Overtrædelser af den karakter straffes typisk med bøde. Men i særligt grove tilfælde kan fængselsstraf komme på tale.

I anklageskriftet fremgår det ikke, om man vil kræve bøde- eller fængselsstraf. Til gengæld står der, at man vil have frakendt hende retten til at have ledelsesbeføjelser som sygeplejerske. Advokat Thomas Hess-Petersen er forsvarer for sygeplejersken. Han ønsker ikke oplyse, hvordan hun forholder sig til anklagerne.

- Jeg har ingen kommentarer til sagen overhovedet, ud over at der er nedlagt navneforbud, siger han til Ritzau.

Sygeplejerskens nærmere forbindelse til kollegaen er vanskelig at beskrive uden at overtræde det nævnte navneforbud, som Retten i Nykøbing Falster nedlagde i sagen 2. januar. Forbuddet gør det ulovligt at komme med oplysninger, som kan identificere sygeplejersken. Dermed er det ikke tilladt at komme ind på, hvilken stilling hun har været ansat i.

I anklageskriftet er der nævnt fem punkter, hvor den tiltalte sygeplejerske skulle have svigtet sit ansvar ved ikke at følge op på information. For det første fulgte hun ikke op på en mistanke om, at en kollega havde givet en døende patient medicin, som ikke var ordineret. Derudover reagerede hun ikke på, at hun modtog en såkaldt nålespand med "Heparin-ampuller", som sjældent blev brugt på den pågældende afdeling.

To gange fik den tiltalte oplysninger fra medarbejdere om, at de nærede mistanke til sygeplejersken, og i det ene tilfælde gik mistanken konkret på, at en kollega skulle have slået en navngiven patient ihjel. Endvidere fulgte den tiltalte sygeplejerske ikke op på og orienterede sin ledelse om, at antallet af akutte situationer på afdelingen faldt, da den drabsmistænkte kollega stoppede.

Sagen om drab på flere patienter begyndte 1. marts 2015. Her blev sygeplejersken anholdt efter en nattevagt på sygehuset, hvor to patienter døde. En tredje havde været tæt på. Siden blev hun sigtet for at have dræbt en fjerde patient. Sagen fik et noget usædvanligt forløb, da sygeplejersken i byretten blev idømt en livstidsstraf for tre drab og et drabsforsøg. Med indsprøjtninger indeholdende morfin og Stesolid tog hun livet af tre ældre mennesker, lød det i rettens præmisser. En fjerde overlevede med nød og næppe.

Men i Østre Landsret blev der sået tvivl om sammenhængen mellem indsprøjtningerne og dødsfaldene. Det kunne ikke bevises med sikkerhed, at der var en sammenhæng, lød det. Derfor frifandt retten sygeplejersken for anklagerne om drab. Til gengæld blev hun dømt for drabsforsøg på de tre, som altså var døde. Straffen blev derfor nedsat fra livstid til 12 års fængsel.

Sagen mod den nye sygeplejerske bliver indledt ved Retten i Nykøbing Falster 8. marts.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce