Efter for mange datasager: Minister splitter sundhedsstyrelse op

Ledelse

10/08/2015 15:53

Nick Allentoft

Sundhedsminister laver selvstændig styrelse, der skal håndtere sundhedsdata efter en række "svipsere".

Efter flere uheldige sager har sundhedsminister Sophie Løhde (V) besluttet, at der er brug for en selvstændig styrelse til at tage sig af sundhedsdata. Det skriver Dagens Medicin.

- Det er helt unikt, at vi i Danmark har så mange sundhedsdata, og det er noget, andre lande misunder os, siger hun til Dagens Medicin og fortsætter:

- Men vi har også set en række svipsere, hvor der ikke har været tilstrækkeligt styr på data, der er blevet udleveret, og tilfælde, hvor der har manglet tilladelser til at indsamle data. Det er uheldige sager, vi skal undgå.

Den nye sundhedsdatastyrelse dannes ved, at National Sundhedsdokumentation og -IT (NSI) udskilles fra Statens Serum Institut og bliver til en selvstændig styrelse.

I løbet af ugen vil stillingen som direktør for den nye styrelse blive opslået, og vedkommende får efter planen 200 ansatte under sig. Styrelsen refererer til Sundhedsministeriet. 

Ifølge sundhedsministeren bliver en af de væsentligste opgaver for den nye styrelse at genopbygge tilliden hos borgerne.

- Alle er enige om, at der er et kæmpepotentiale i sundhedsdata, som blandt andet kan bruges til at udvikle ny medicin, effektivisere sundhedsvæsnet og forbedre kvaliteten, siger hun til Dagens Medicin og fortsætter:

- Men man skal ikke ignorere de svipsere, der har været. Jeg kan ikke garantere, at det aldrig kommer til at ske igen, men med en ny styrelse er der potentiale til, at det ikke sker, fordi der er et stringent fokus på sundhedsdata og ikke på alt muligt andet.

Oprettelsen af styrelsen sker som et led i en større ændring af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, erfarer Dagens Medicin. 

Ændringen skal munde ud i fire selvstændige styrelser ud over Statens Serum Institut. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce