Ekspert: Dialog og frivillige øger ikke valgdeltagelsen

Politik

19/9/13 8:00

Danskernes engagement i kommunalpolitik bliver ikke, som det var, da kommunerne stadig var små, siger ekspert.

Bedre rammer for det frivillige arbejde i lokalsamfundene og mere dialog mellem borgere og lokalpolitikere er ikke nok til at styrke det lokale demokrati og gøre borgerne mere engageret i kommunalpolitikken, som de var før kommunesammenlægningerne.

Det vurderer kommunalforsker Roger Buch over for Ritzau.

- Budskabet er ikke at lade være. Budskabet er at lade være med at have for høje forhåbninger om, at det vil få borgerne til at blive vældig meget aktive.

- Vi skal ikke tro, at de pludselig vender rundt på en tallerken og strømmer til stemmeurnerne her til november, fordi man begynder at fokusere på inddragelse af borgere og skabe bedre rammer for frivillighed, siger han og tilføjer:

- At vende tilbage til den tilfredshed og nærhed, der var med de gamle kommuner - det løb er kørt. Skaden er sket.

I en ny rapport udarbejdet af arbejdsgruppen Demokratiprojektet, listes der 18 anbefalinger op til, hvordan kommunalbestyrelserne kan styrke det lokale demokrati.

Demokratiprojektet vurderer, at sammenspillet mellem lokalpolitikere og borgere har fået et ordentlig dyk med kommunalreformen.

Derfor anbefaler arbejdsgruppen blandt andet, at lokalpolitikerne skal blive bedre til at møde borgerne uden for byrådssalen og inddrage dem tidligt i politikudviklingen samt være parate til at justere politikken undervejs.

Men det kan meget nemt ende med at give bagslag, hvis man inddrager borgerne mere, påpeger Roger Buch.

- Når kommunekassen er tom, og kommunerne kæmper for at få økonomien til at hænge sammen, så hjælper det ikke så meget med dialog.

- Hvis man udadtil begynder at signalere, at man gerne vil i dialog, men man så alligevel lukker skolen, kan det få den modsatte effekt, siger han og tilføjer:

- Man kan selvfølgelig prøve at forklare, hvorfor man lukker skolen eller biblioteket. Men de barske økonomiske realiteter vil et godt stykke hen ad vejen undergrave kommunernes mulighed for at lytte til borgerne og følge de indspark, de kommer med.

Roger Buch gør opmærksom på, at han ikke har haft mulighed for at læse Demokratiprojektets rapport.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.