Ekspert: Duegården konkurs er principiel mere end generel

Bæredygtighed

11/5/16 2:03

Nick Allentoft

Sagen om andelsforeningen Duegården er principiel og lægger en dæmper på lånelyst i branchen. Men det er ikke en fribillet til, at man nu bare kan lade sig gå konkurs, siger Curt Liliegreen.
Højesterets afgørelse om andelsforeningen Duegården, der nu må gå konkurs, er en bet for Nykredit og vil få konsekvenser i branchen fremover, siger Curt Liliegreen, projektdirektør for Boligøkonomisk Videncenter.   - Afgørelsen vil nok lægge en dæmper på risikovilligheden i forhold til andelsmarkedet fremover. Vi skal ikke frygte en tsunami af andelsboligforeninger, der går ned. Men det er klart, at for nogle af de værst ramte er det her en principiel afgørelse, som kan få følger, siger han.   Ifølge Curt Liliegreen er omkring 100 danske andelsforeninger i den situation, at de har større gæld, end de har aktiver. 

- Men fordi gælden overstiger aktiverne er det ikke sådan, at man kan kopiere Duegården. Det, som Højesteret har lagt til grund, er, at man i Duegården ikke kan lægge et realistisk budget, så man kan betale sine regninger fremover.

    LÆS OGSÅ: Andelshavere vinder i Højesteret   - Man kan godt være i en situation, hvor man kan betale regninger, selv om gælden er større end aktiverne. Det her er ikke en blankocheck til, at man nu bare kan lade sig gå konkurs, siger Curt Liliegreen.    Højesteret har onsdag afgjort, at andelsforeningen Duegården på Frederiksberg kan gå konkurs.   Duegården blev stiftet i 2007, da boligpriserne var på deres højeste. Andelsforeningen optog et såkaldt swap-lån, og budgettet blev lavet ud fra en forudsætning om, at flere af lejlighederne i ejendommen med tiden ville blive omdannet fra leje til andel.   På grund af finanskrisen gik det imidlertid anderledes, og swap-lånet betød samtidig, at foreningens gæld steg enormt.   Ejendommen blev i 2015 vurderet til at være mellem 277 millioner kroner og 366 millioner kroner værd. Men foreningen skylder næsten 600 millioner kroner væk til Nykredit, som dermed står til et stort tab.   /ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce