Eksperter: Skrabet budget gør nye sygehuse mindre "super"

Infrastruktur

27/12/2015 13:50

Nick Allentoft

De kommende supersygehuse bliver "i bedste fald" lige så gode som de nuværende, lyder kritikken.

Der er afsat for få penge til byggerierne af de nye såkaldte supersygehuse, og derfor skal danskerne ikke forvente, at de bliver markant bedre end de gamle.

Sådan lyder det fra eksperter, som i årtier har været tæt på flere af de skandinaviske sygehusprojekter, skriver Jyllands-Posten.

Fremtidens hospitaler

Alle historier om det historiske hospitalsbyggeri - også fra udgivere, der er aktive på DenOffentlige - bliver samlet på vores temaside om Fremtidens hospitaler. Klik her og få overblik.

Mangler din historie? - skriv og hør mere om mulighederne. 

Nordmanden Kurt Haug har siden begyndelsen af 1990'erne arbejdet med sygehusprojekter i både Danmark og Norge, og han er forbløffet over, at de danske politikere ikke har afsat mere end 41 milliarder kroner til de i alt 16 byggerier.

- I bedste fald får danskerne nogle sygehuse, som er lige så gode som dem, der var der i forvejen. I værste fald får danskerne nogle sygehuse, som er dårligere, siger han til Jyllands-Posten.

Steffen Gøth er såkaldt senior vice president i Cowi, som har rådgivet på en række af de seneste sygehusbyggerier i både Danmark og Norge. 

De norske er af en bedre kvalitet og i højere grad skabt til at møde fremtiden, mener han, der kalder byggebudgettet for "skrabet" og "en spændetrøje" over for avisen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser derimod kritikken.

- Vi har sat mere end 40 milliarder kroner af til nye sygehuse, og for de penge bør regionerne kunne bygge sygehuse, der har den høje kvalitet, vi forventer, siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

De kommende supersygehuse skal have en fælles akutmodtagelse og som udgangspunkt dække et område med mindst 200.000 indbyggere.

FAKTA: Her er fremtidens supersygehuse Læs mere om sygehusene her:   * I den mest omfattende sygehussatsning nogensinde skal der bygges og renoveres 16 danske supersygehuse.   * Hvert af supersygehusene skal have fælles akutmodtagelse og som udgangspunkt dække et område med mindst 200.000 indbyggere.   * Den samlede pris for projektet er omkring 41 milliarder kroner ifølge en tidligere vurdering. * Idéen om at oprette supersygehuse blev født af VK-regeringen op til valget i 2007.   * Efter langstrakte forhandlinger og heftig debat blev der i 2011 indgået en aftale om supersygehusenes placering.   * I alt vil der fremover være 16 supersygehuse - heraf skal der bygges seks nye i Aalborg, Gødstrup, Aarhus, Odense, Køge og Hillerød.   * Byggerierne vil stå på de næste 10-15 år. * Desuden vil sygehusene være placeret i Hjørring, Viborg, Randers, Horsens, Esbjerg, Kolding, Aabenraa, Slagelse, Holbæk, Hvidovre, Herlev og Bispebjerg.   * Derudover får sygehuse i Nykøbing Falster, Thisted og Bornholm en modificeret akutfunktion.   Kilde: Danske Regioner   /ritzau/

Mest Læste

Annonce