Den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole i København vil ikke længere modtage statsligt tilskud.
Sådan lyder det i en endelig afgørelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
- Det er således styrelsens vurdering, at Nord-Vest Privatskole i alvorlig grad ikke har og fortsat ikke overholder flere af friskolelovens regler, ligesom det er styrelsens vurdering, at skolen ikke vil kunne genoprette dette inden for en overskuelig fremtid.
Det fremgår også, at styrelsen vurderer, at afgørelsen kan medføre en lukning af skolen.
- Det er endvidere styrelsens vurdering, at der fortsat er væsentlig usikkerhed om skolens fortsatte økonomiske drift og dermed væsentlig fare for, at skolen på meget kort sigt må indstille sin virksomhed, lyder det.
Skolen skal nu oplyse styrelsen, om den fortsætter som friskole uden statstilskud senest 11. oktober.
Afgørelsen kommer, efter at styrelsen 1. september meddelte, at den påtænkte at inddrage støtten. Støttekroner for september er allerede blevet tilbageholdt, og nu bortfalder fremtidig støtte altså også.
Skolen har haft 14 dage til at komme med indvendinger, men det har altså ikke ændret styrelsens afgørelse.
Skolen blev i juli sat under skærpet tilsyn efter et uanmeldt besøg, hvor styrelsen fandt undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet brugte begreber som "jihad" og kamp.
Desuden blev skolens bygninger sidste år købt af et firma med forbindelse til en svensk religiøs forening og verdensomspændende islamisk organisation. Det var ligeledes medvirkende til det skærpede tilsyn.
Skolen har også afleveret misvisende regnskaber i strid med regnskabsloven. Ifølge BT har skolen over 850.000 kroner til gode i skolepenge fra forældrene.
Berlingske har desuden tidligere beskrevet, at viceskolelederen delte Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil. Siden har skoleleder Søren Waast fratrådt sin stilling.
Københavns Kommune har tidligere på måneden skrevet til forældrene til skolens 160 elever for at advare om, at skolen kan blive lukket.
I brevet fortælles der om børnenes muligheder for at blive optaget på en københavnsk folkeskole. Kommunens brev blev sendt ud på dansk, engelsk og arabisk.
Undervisningsminister: Skærpet tilsyn med friskoler virker Afgørelse får ros af undervisningsminister Merete Riisager (LA).- Det er en fornuftig beslutning, som styrelsen har truffet. Den tager jeg til efterretning, og jeg har tiltro til, at det er en rigtig beslutning, og at grundlaget har været godt og grundigt, siger hun.
Ifølge ministeren er afsløringerne af skolens økonomiske rod og arabisk undervisningsmateriale med til at vise, at de skærpede tilsyn er en nødvendighed.
- Det skærpede tilsyn ser ud til at virke. Det er vigtigt for den her regering at sige, at vi ikke ønsker at finansiere skoler, der bryder loven. Eller som måske ligefrem modarbejder det samfund, som de er en del af.
- Skoler, som trækker den forkerte vej i forhold til radikalisering eller parallelsamfund, og som ikke klarer at overholde loven i forhold til at forberede børn til at vokse op og leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre.
Merete Riisager understreger dog samtidig, at der ikke er et generelt problem med alle friskoler.
- Men der er nogle skoler, hvor der er opstået tvivl. Det er dem, der bliver sat i et tilsyn. Og hvis det ser slemt ud, bliver de sat i særligt tilsyn, siger hun.
Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er tilfreds med styrelsens afgørelse.
- Den danske friskoletradition skal bruges til oplysning - ikke misbruges til at formørke! Derfor er jeg glad for, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har besluttet at fratage Nord-Vest Privatskole sit tilskud.
- Vi må ikke blive så tolerante, at vi accepterer undertrykkelse og intolerance, skriver han på Facebook.
Nord-Vest Privatskole blev stiftet i 2004 og har omkring 235 elever. 160 af dem bor i Københavns Kommune. De seneste år har skolen årligt modtaget omkring 12 millioner kroner i tilskud fra staten.
Skolen er den første friskole, der endegyldigt mister al offentlig støtte.
Yderligere to friskoler er sat under skærpet tilsyn i Danmark.
Det gælder Al-Salam Skole i Odense og Iqra Privatskole i København.
/ritzau/