Viceforsvarschef generalløjtnant Per Ludvigsen overrækker en af de nye medaljer ved medaljeparaden på Kastellet på flagdagen. Foto: Forsvaret

Endelig: Veteraner fik medaljer

Ledelse

07/09/2015 13:53

Nick Allentoft

De første af 32.000 medaljer blev uddelt lørdag på flagdagen som tak for international tjeneste for Danmark.

32.000 tidligere udsendte på mission for Danmark bliver snart ejere af en medalje for deres tjeneste. De første modtog deres lørdag, hvor Danmark hyldede sine nuværende og tidligere udsendte på mission med den officielle flagdag.

             Har du været udsendt, så søg din medalje her.

Medaljerne vil blive modtaget med taknemmelighed hos langt de fleste soldater, forventer formanden for Fonden for Danske Veteranhjem og tidligere generalmajor Jan Brun Andersen.

- Der er formentlig nogen, hvor det ikke betyder så meget, men der er rigtig mange, der sætter pris på det, fortæller han.

- Efter at der blev lavet en dansk medalje, der ikke gik så langt tilbage, så tror jeg, at man blandt veteranerne er glade for, at Folketinget også husker dem, der blev sendt ud, inden den blev indstiftet.

Han henviser til, at medaljen, der hedder Medalje for International Tjeneste, hidtil kun er givet til personer, der havde været udsendt på mission efter 2010.

En politisk aftale har siden gjort det muligt at give en medalje til alle tidligere udsendte.

De første medaljer blev givet til veteranerne på flagdagen, der er en vigtig dag for de danske veteraner, uanset om de er fra Forsvaret, Politiet eller om de i andet embede har været udsendt for Danmark, forklarer Jan Brun Andersen.

I forbindelse med flagdagen talte blandt andre forsvarsminister Carl Holst (V) på Kastellet i København.

- Fælles for jer her på Kastellet i dag – og alle Danmarks andre veteraner - er, at I har taget et valg. Et valg om at tage ud i verden. Om at gøre en forskel. På Danmarks vegne. For andre mennesker. Et stort og vigtigt valg. Et handlingens valg, sagde han.

- Men også et holdningens valg. Og endelig et valg med det allermest dyrebare i hænderne: Livet. Og derfor et valg, der har krævet mod og viljestyrke. Derfor et valg, der aftvinger respekt.

Forsvaret har ikke identificeret alle 32.000 modtagere af medaljen endnu. Efter flagdagen vil de tidligere udsendte, der er identificeret, blive kontaktet, mens man med informationskampagner vil forsøge at finde resten.

 

Fakta om medaljen

Medaljen er en anerkendelse for den samlede indsats i perioden 1948-2009. Det er altså ikke en missionsmedalje, der knytter sig til en enkelt mission, og der tildeles derfor kun én medalje uanset antallet af udsendelser i perioden. 

Hvis du er efterladt pårørende til en veteran, kan du også søge om at modtage medaljen på vegne af den afdøde. Du skal bruge det samme ansøgningsskema som nedenfor.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce