EU: Brug tidligere radikaliserede i ekstremisme-kamp

Politik

05/3/15 11:55

Suleman Haider

SF får opbakning fra EU til et tidligere forslag om at lade tidligere Syrien-krigere modvirke radikalisering.

Unge mennesker, der har forladt radikaliserede miljøer og er motiverede til at arbejde for at afradikalisere andre unge, bør bruges i det forebyggende arbejde mod ekstremisme.

Det anbefaler det såkaldte Radicalization Awareness Network (RAN), et netværk under Europa-Kommissionen bestående af organisationer og forskere, socialarbejdere og andre aktører, som er involverede i forebyggelse af radikalisering, skriver Information.

- Vi råder medlemsstaterne til at implementere tidligere radikaliserede i indsatsen, siger Steven Lenos, der er særlig konsulent ved den politiske og forebyggende del af RAN, til Information.

Han forklarer, at tidligere radikaliserede har lettere ved at relatere til unge mennesker på vej ind i de ekstreme miljøer og forstå de specifikke problemstillinger, der gør sig gældende.

De tidligere radikaliserede skal ikke kun ses gerningsmænd og som en samfundsrisiko, men kan derimod give svar på, hvorfor unge bevæger sig i den givne retning, og forsøge at hjælpe dem ind på en anden vej ved hjælp af deres egne erfaringer, mener Steven Lenos.

Anbefalingen fra RAN giver opbakning til SF, der i sidste uge netop opfordrede til at inkludere tidligere radikaliserede i den forebyggende indsats mod ekstremisme.

SF argumenterede for, at de tidligere radikaliserede skal lette kontakten til miljøerne og støtte det forebyggende arbejde. Forslaget har fået opbakning fra flere eksperter, mens De Konservative og Dansk Folkeparti har udtrykt bekymring for, om man vil lade "ræve vogte gæs".

RAN, der roser den såkaldte Aarhus-model, peger særligt på to områder i indsatsen mod radikalisering, hvor tidligere radikaliserede kan spille en rolle: I exitfasen og når potentielle Syriens-rejsende skal overtales til ikke at tage af sted.

I Aarhusmodellen benytter man sig endnu ikke af tidligere radikaliserede i indsatsen med de unge.

Men chefen for Fritids- Og Ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune, Toke Agerschou, som er en af lederne af Aarhus-modellen, mener ifølge Information, at motiverede tidligere radikaliserede kan være et stærkt værktøj i kampen mod radikalisering og ekstremisme.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.