EU klar med forslag om fælles grænsevagter

Infrastruktur

16/12/2015 11:40

Nick Allentoft

- I et område med fri bevægelighed uden indre grænser må det være et fælles ansvar at styre Europas ydre grænser, sagde Frans Timmermans.

Et kontroversielt EU-forslag om at oprette en fælles grænse- og kystvagt i Europa handler ikke om at invadere noget land, men udelukkende om at hjælpe med at styre de fælles ydre grænser.

Det var tirsdag budskabet fra EU-Kommissionen i Europaparlamentet i Strasbourg, efter at kommissionen havde vedtaget et forslag om en europæisk grænse- og kystvagt, der i nødstilfælde også kan indsættes imod et medlemslands egen vilje.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Jeg ser det som et sikkerhedsnet, sagde EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, på et pressemøde efter vedtagelsen.

- Det er den ultimative foranstaltning, der er teoretisk mulig, men i virkeligheden er det ikke noget, der vil ske særlig tit - hvis overhovedet. Og hvis vi beslutter at gøre det, vil det stadig være i samarbejde med medlemslandet.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, understregede, at hovedformålet med forslaget er at støtte medlemslandene i at styre Schengen-områdets ydre grænser i fællesskab.

- Vi foreslår ingen invasive tiltag, vil jeg sige, men støtte og forebyggende tiltag, sagde Avramopoulos.

- Jo, agenturet kan i tilfælde af pres på de ydre grænser intervenere både på anmodning fra et medlemsland og også uden. Men medlemslandene er stadig de hovedansvarlige for at styre de ydre grænser. Vi fjerner ikke deres suverænitet, understregede han.

Målet med det nye forslag, som EU-landene nu skal tage stilling til, er at dæmme op for den historisk omfattende flygtninge- og migrationskrise, hvor omkring en million mennesker alene i år er ankommet til Europa.

Den Europæiske Grænse- og Kystvagt skal ifølge planen råde over en pulje på 1500 grænsevagter, som kan rykke ud til enhver ydre grænse inden for højst tre dage, hvis det brænder på.

- I et område med fri bevægelighed uden indre grænser må det være et fælles ansvar at styre Europas ydre grænser, sagde Frans Timmermans.

En hovedopgave for den nye fælles grænse- og kystvagt vil være at opbygge et risikoanalysecenter, der skal overvåge migrationsstrømme i retning af Europa og inden for Europa.

Det nye analysecenter skal desuden udarbejde sårbarhedsbedømmelser for at identificere og reagere på svagheder ved Schengen-områdets ydre grænser.

Ifølge planen skal Den Europæiske Grænse- og Kystvagt etablere et nyt agentur som en videreudvikling af EU's nuværende grænseagentur, Frontex, og med medlemslandenes grænsemyndigheder og kystvagter, der til daglig skal fortsætte med at styre de ydre grænser.

Det socialdemokratiske EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose støtter EU-Kommissionens forslag.

- Jeg er ikke meget for tvang, men vi har brug for løsninger. De lande, der måtte nægte at tage imod de europæiske grænsevagter, må så i stedet finde sig i at blive suspenderet fra Schengen, siger Christel Schaldemose.

Venstres EU-parlamentariker Ulla Tørnæs er noget mere forsigtig, selv om hun siger, at hele EU har et problem, når Grækenlands grænser er brudt sammen.

Ulla Tørnæs opfordrer til at finde andre løsninger end at give EU ret til at gennemføre grænsekontrol ved tvang.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce