EU-lande fejrer 60 år med samarbejde: Længste periode med fred i Europa

Politik

25/03/2017 20:22

Nick Allentoft

EU fejrer sin 60-årsdag i Rom i skyggen af kriser og britisk exit. Løkke

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kriser er kommet oven i kriser, og på onsdag vil den britiske premierminister, Theresa May, officielt meddele, at Storbritannien som det første land nogensinde melder sig ud af EU.

Men samarbejdet har bestået i nu over 60 år, og det markerer Europas ledere i Rom, hvor de 27 lande, der bliver i EU, lørdag vil markere 60-årsdagen for samarbejdet. Det vil de gøre på det sted, hvor seks lande i 1957 underskrev Rom-traktaten, det europæiske samarbejdes dåbsattest.

Her vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre ledere fejre fortidens sejre og forsøge at udvise sammenhold og beslutsomhed ved at udstikke nye mål.

- Europæisk enhed startede som drømmen for få. Det blev håbet for mange, hedder det i den såkaldte Rom-erklæring, der skal være resultatet af topmødet.

De erklærer sig overbeviste om, at EU vil klare truslerne fra terror, migration, protektionisme og social og økonomisk ulighed.

Målet de kommende ti år er et EU i sikkerhed og velstand, et konkurrencedygtigt EU med større social lighed, og som fylder mere i verden gennem nye partnerskaber.

Lars Løkke Rasmussen, der fredag ankom til Rom, siger, at EU "har været en fantastisk succes".

- Vi har skabt fred på vores kontinent i den længste periode, vi har oplevet nogensinde. Samlet et delt Europa. Gjort europæerne rigere. Bidraget til at vi faktisk har klaret os gennem den finansielle krise, siger statsministeren.

- Job well done. Men der er meget mere, der skal gøres. Vi skal tage bedre pejling af, hvad der egentlig bekymrer folk. Finde ind til det væsentlige og skippe bureaukratiet, siger han.

I Rom-erklæringen fastslår de 27 EU-lande, at de er stolte af, hvad EU har opnået, siden samarbejdet blev indledt for 60 år siden på ruinerne af to verdenskrige.

- Hundreder af millioner mennesker nyder godt af at leve i en udvidet union, der har lagt gamle skillelinjer bag sig, skriver EU-toppen. 

Stats- og regeringscheferne var fredag aften i audiens hos pave Frans i Vatikanet.

Pavens budskab var, at Europa må kæmpe mere for at udbrede sin arv af idealer og åndelige værdier.

- For det er den bedste modgift mod vores tids vakuum af værdier, der udgør et frugtbart terræn for alle former for ekstremisme, sagde den katolske kirkes overhoved.

Løkke ser en vej ud af krisen

- Vi har nu et medlem af familien, som forlader os. Det kaster selvfølgelig en skygge over den her festlighed. Nu handler det om at tage ved lære og agere på det rap over fingrene, siger statsministeren under lørdagens fejring i Rom.

Han peger på, at det til tider bureaukratiske og borgerfjerne system skal forstå, at det ikke skal blande sig i alt. 

Blandt andet bør EU ifølge statsministeren i højere grad lade landene tage styringen med uddelingen af sociale ydelser.

- Det handler om at tillade de forskellige europæiske lande at have deres egen profil. At fokusere på de store og ikke de små ting. At ting, der ordnes bedre i det enkelte land, de skal blive i det enkelte land, siger han.

Netop den erkendelse mener statsministeren da også at kunne spore hos både kolleger og den politiske elite i Bruxelles. 

- Vi har en kommission nu, som foreslår mindre lovgivning end tidligere. I Danmark har vi frygtet, at man for eksempel ville angribe vores dagpengesystem.

- Men nu har vi en situation, hvor kommissionen trækker i den anden retning. Som forstår, at lande har brug for at passe på deres egne velfærdsmodeller. Det er den linje, der skal fortsættes, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.