EU-regler rammer som boomerang: Fældede Messerschmidt men er nu ramt af samme kritik

Politik

21/04/2017 08:58

Nick Allentoft

EU-parlamentariker Rikke Karlsson undskylder brug af EU-midler til at betale sin søn og lønne sin sekretær.

EU-parlamentsmedlem Rikke Karlsson forlod i efteråret 2015 Dansk Folkeparti i protest mod Morten Messerschmidts omgang med EU-penge. Nu erkender hun selv at have brugt penge i strid med EU's egne regler.

Over for Ritzau siger Rikke Karlsson, at hun føler, at hun har handlet i god tro. Men hun vedkender sig ansvaret for de fejl, der er begået.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

- Jeg kan sige, at jeg har gjort mit bedste. Jeg har endda sendt regnskabet til en revisor for at spørge, om det er i orden. Så kan jeg næsten ikke se, hvordan jeg kan gøre det bedre, siger Rikke Karlsson.

Karlsson har i strid med reglerne betalt sin søn 30.000 kroner for to konsulentopgaver. Derudover har hun over to måneder aflønnet en sekretær med EU-penge øremærket til kontordrift - de såkaldte blyantspenge. Sekretæren modtog 30.000 kroner.

Rikke Karlsson har ladet oplysninger om sine udgifter været åbent tilgængelige for pressen. Det har journalister fra DR gjort brug af, og det er spørgsmål fra dem, som fik Rikke Karlsson til at spørge Europa-Parlamentet om udgifterne.

Svaret var, at hun havde brugt penge i strid med reglerne. Rikke Karlsson påpeger, at det er hendes egen åbenhed, der har fældet hende.

- Jeg har ikke behøvet at være åben omkring det her. Men åbenheden kommer først, selv om det har sine konsekvenser.

Rikke Karlsson er dog kritisk over for de regler, som gælder for EU-parlamentarikerne. De har været for svære at gennemskue.

- Jeg har under ingen omstændigheder styr på alle de regler, der er dernede i EU. Jeg kan ikke engang have styr på alt det, jeg skal sidde og forholde mig til som politiker. Men jeg har gjort mit bedste, siger hun.

Rikke Karlsson forlod Dansk Folkeparti i 2015, fordi hun ikke kunne få lov til at få indsigt i regnskaberne for den EU-skeptiske partialliance Meld og den tilhørende fond, Feld.

Det var Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, som stod i spidsen for Meld. I løbet af 2016 bestemte Europa-Parlamentet, at Dansk Folkeparti skulle betale 2,9 millioner kroner, som partiet havde modtaget fra Meld og Feld, tilbage.

Pengene var blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark. Og det må man ikke.

Messerschmidt trak sig først som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet. I oktober 2016 blev han smidt ud af partiets ledelse, det såkaldte koordinationsudvalg.

Messerschmidt har siden været sygemeldt på ubestemt tid. I sidste måned oplyste hans nyansatte spindoktor, Erik Bjørn Møller, at Messerschmidt agter at vende tilbage til arbejdet i løbet af foråret.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce