EU27-landene melder sig officielt klar til exit-forhandlinger med Storbritannien.
Beslutningen er mandag truffet på et europaministermøde i Bruxelles, hvor de 27 lande, der bliver i EU, har vedtaget de såkaldte forhandlingsdirektiver.
Ny Europa-sektion på DenOffentlige
Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.
Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.
Det udmønter i detaljer den overordnede strategi, som EU27-landenes stats- og regeringschefer vedtog på et topmøde 29. april.
Samtidig har landene formelt udpeget EU-Kommissionen til at føre forhandlingerne på deres vegne.
Det er den tidligere franske udenrigsminister og EU-kommissær, Michel Barnier, der er chefforhandler.
Vicepremierminister Louis Grech fra det maltesiske EU-formandskab siger, at EU27-landene nu har afsluttet deres forberedelser.
- Vi har nu alle strukturer på plads såvel som mandatet, siger Louis Grech på et pressemøde.
- For så vidt angår EU27, kan forhandlingerne nu starte, siger han.
Michel Barnier forventer at komme i gang med forhandlingerne så hurtigt som muligt efter det britiske parlamentsvalg 8. juni.
Han håber, at de første egentlige forhandlinger kan finde sted i den uge, der starter med mandag 19. juni.
Derefter vil Barnier give sin første rapport til et topmøde i Bruxelles 22. og 23. juni.
- Vi er klar og godt forberedte, siger Michel Barnier.
- Jeg håber at se vores britiske kolleger ved forhandlingsbordet så hurtigt som muligt, siger han.
Mandatet til Barnier fokuserer på første fase af forhandlingerne. Den handler om betingelserne for det britiske farvel til EU.
Om EU-borgernes fremtidige rettigheder i Storbritannien - og omvendt. Om det økonomiske mellemværende mellem Storbritannien og EU. Og om at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.
Først når der er tilstrækkelige fremskridt på de områder, kan der tales om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, herunder en frihandelsaftale.
EU-mandatet er blevet strammet en tak i de seneste uger op til den endelige vedtagelse.
Blandt andet bliver det nu fastslået, at Storbritannien som udgangspunkt hæfter for sin del af hele EU's langtidsbudget frem til 2020.
Ikke kun for de penge, som det frem til den britiske exit i marts 2019 er besluttet at bruge på konkrete projekter.
Der er også skrevet flere rettigheder for EU-borgerne i Storbritannien - og for britiske borgere i EU - ind i mandatet.
Det gælder blandt andet rettigheder på uddannelsesområdet.
FAKTA: Her er tidsplanen for briternes vej ud af EUEU-traktatens artikel 50 giver to år til at forhandle briternes exit og fremtidens forhold til EU på plads.
Den britiske exit-proces fra EU har formelt været i gang i knap to måneder, og klokken tikker mod deadline om mindre end to år.
EU27-landenes europaministre har mandag officielt meldt EU klar til exit-forhandlinger.
Det er sket på et møde i Bruxelles, hvor de har vedtaget de såkaldte forhandlingsdirektiver og formelt udpeget EU-Kommissionen til at føre forhandlingerne.
Her er den tidsplan, som EU forventer, at den britiske exit-proces vil følge:
* Onsdag 29. marts: Storbritannien meddelte officielt EU, at de vil melde sig ud af samarbejdet. Det startede en nedtælling på to år til exit.
* Fredag 31. marts: EU-præsident Donald Tusk sendte et udkast til retningslinjer for exit-forhandlinger til stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.
* Lørdag 29. april: Stats- og regeringscheferne for EU27-landene holdt ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtog de EU's retningslinjer for exit-forhandlingerne.
* Mandag 22. maj: De 27 landes europaministre har meldt EU klar efter vedtagelse af et detaljeret brexit-mandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier.
* Torsdag 8. juni: Storbritannien har parlamentsvalg.
* I den uge, der starter mandag 19. juni: Michel Barnier og den britiske chefforhandler - i dag brexitminister David Davis - ventes at indlede forhandlingerne om den britiske exit fra EU.
* I efteråret: EU27-landene afgør på et topmøde, om der er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om exit-betingelserne. Hvis der er det, kan forhandlingerne om en frihandelsaftale gå i gang i oktober eller november.
* Oktober 2018: EU ønsker at afslutte exit-forhandlingerne med Storbritannien for at give tid til oversættelse til alle EU-sprog, nationale procedurer og vedtagelse i Europa-Parlamentet.
* Senest fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader EU. Overgangsordninger til fremtidens frihandelsaftale kan i givet fald træde i kraft.
/ritzau/