"Helle Thorning-Schmidt har brugt tallet om de 7000 flere gange, men vi er ikke af den opfattelse. Når vi kigger på tallene, er der blevet ansat flere tusinde færre," siger formand Grete Christensen fra fagforbundet Dansk Sygeplejeråd til Jyllands-Posten. Foto: Dansk Sygeplejeråd.

Fagforbund kritiserer Thornings tal for nye sygeplejersker

Velfærd

04/06/2015 09:20

Mikkel Sarka

Statsministeren har ikke ret i, at 7000 flere er blevet ansat i sundhedssystemet, mener sygeplejersker.

Det er en overdrivelse på flere tusinde personer, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) påstår, at hendes regering har ansat 7000 flere i sundhedssystemet.

Kritikken kommer fra fagforbundet Dansk Sygeplejeråd, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge formand Grete Christensen er det ikke medlemmernes oplevelse, at der er kommet flere hænder til at løfte opgaven.

- Helle Thorning-Schmidt har brugt tallet om de 7000 flere gange, men vi er ikke af den opfattelse. Når vi kigger på tallene, er der blevet ansat flere tusinde færre, siger hun til avisen.

Dermed undsiger hun tallet om de 7000, som kan findes i Socialdemokraternes valggrundlag og dækker over antallet af nyansatte siden 2011.

- Selvom vi har haft en dyb økonomisk krise, har vi siden 2011 ansat over 7000 flere læger, sygeplejersker og andet personale på hospitaler og andre steder i sundhedssektoren, lyder det i "Det Danmark du kender".

Også da Helle Thorning-Schmidt udskrev valg 27. maj, kom de tusindvis af medarbejdere op at vende.

Sygeplejerådet baserer sit markant lavere tal på data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Her ses det, at stigningen har været på 4566 ansatte i sektoren fra januar 2012 til januar i år, skriver Jyllands-Posten. Det svarer til to tredjedele af Thornings tal.

En anden statistik fra Statens Serum Institut viser ligeledes en lavere stigning.

Socialdemokraterne har sit tal fra et svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) på et folketingsspørgsmål.

Danmarks Statistik angives som kilde, men i antallet medregnes også plejepersonale, og her ligger fejlen, mener Dansk Sygeplejeråd.

- Vi kan se, at der i statsministerens tal er en sammenblanding af sundhedsvæsen og det, der normalt hedder ældresektoren, altså ansatte i den kommunale ældrepleje og på plejehjemmene. Det har aldrig været betragtet som en del af sundhedsvæsnet, siger Grete Christensen til Jyllands-Posten.

Hun peger derudover på, at 1600 akademikere og 700 håndværkere er inkluderet i forbundets tal på 4566.

Mest Læste

Annonce