Finansloven er vedtaget: Sådan landede den

Politik

17/12/2015 15:45

Nick Allentoft

Finansloven for næste år er vedtaget i Folketinget. Men kampen om boligydelsen er udsat til foråret. Få overblik her.
Finansloven for 2016 er blevet vedtaget i folketingssalen torsdag formiddag.  Dermed er kan finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) begynde at samle kræfter til forårets forhandlinger om boligydelsen og de andre elementer, der i 11. time blev pillet ud af den blå finanslov.   For selv om Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative 19. november gav hinanden håndslag på aftalen om finansloven, er den blevet slankere siden.

Finanslov 2016

Følg udviklingen i stammedansen om Finanslov 2016 lige her.

Vi sorterer noget af det rituelle cirkus fra, så du får mere af det væsentlige.

Massivt politisk pres og regnestykker fra blandt andre Ældre Sagen fik i begyndelsen af december Dansk Folkeparti til at tvivle på de aftalte besparelser på boligydelsen til pensionister.

Tirsdag 15. december blev boligydelsespakken så pillet helt ud af finansloven for i stedet at blive udskudt til nye forhandlinger i foråret. Det samme gjorde de aftalte ændringer for beskatning af fonde, udligningsskatten på pensioner og affaldsgebyret.   Onsdag 16. december blev forløbet endnu mere mudret, da det kom frem, at Udbetaling Danmark allerede er begyndt at administrere efter de nye satser for boligydelsen - før de var vedtaget i Folketinget.    Det betyder, at 325.000 personer i januar vil modtage en forkert boligydelse. Det vil dog senest blive reguleret i februar.   Boligydelsen, der næste år skulle have bidraget med 90 millioner kroner til statskassen, har overskygget langt større poster i den blå finanslov.   Blandt andet får sundhedsområdet tilført 2,4 milliarder kroner i 2016. Pengene skal gå til hurtigere udredning og behandling, indsats for demente og ældre medicinske patienter, løft til fødeafdelinger og bedre akuthjælp i alle dele af landet.   Og hver af de tre støttepartier fik en mærkesag igennem.

Mens de Konservative fik indløst førsteprioriteten med en fastfrysning af grundskylden for boligejerne, og Liberal Alliance fik sænket registreringsafgiften for personbiler, fik Dansk Folkeparti den såkaldte "værdighedsmilliard" på ældreområdet.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl er af mange kommentatorer blevet udnævnt som finanslovens store taber, men han har gentagne gange fastholdt, at aftalen er landet rigtigt, selv om han medgiver, at "forløbet har været noget uskønt."   FAKTA: Sådan lander næste års finanslov Her er hovedpunkterne - og det, der røg ud.   * Sundhedsområdet får tilført 2,4 milliarder kroner i 2016. Pengene gives med "fokus på ældre" og skal gå til hurtigere udredning og behandling, indsats for demente og ældre medicinske patienter, løft til fødeafdelinger og tryghed for akuthjælp i alle dele af landet.   * Der skabes en årlig "værdighedsmilliard" på ældreområdet. Pengene skal gå til udbredelse og implementering af en "værdighedspolitik" i alle kommuner.   * Der afsættes 1,9 milliarder kroner mere til politiet i de kommende fire år.   * Der indføres en "fast" udlændingepolitik, hvor flere omfattes af den nye integrationsydelse.   * Registreringsafgiften sænkes fra 180 procent til 150 for personbiler og motorcykler.   * Grundskylden fastfryses på beløbsniveau i 2016.   * Forældre, der sender deres børn i frie grundskoler, får en højere tilskudsprocent til betalingen.   * Boligjobordningen genindføres for 2015 og videreføres som en ny "grøn ordning" i 2016 og 2017.   * Der indføres et nyt kontanthjælpsloft, som skal øge incitamentet til at tage et arbejde.   * Der skabes en ramme på 150 millioner kroner om året til "vækst og udvikling i hele Danmark".   * NOx-afgiften nedsættes, og reklameafgiften annulleres.   * Der skabes bedre vilkår ved generationsskifte i familieejede virksomheder.   * En ny ramme på 75 millioner kroner årligt til fødevare- og landbrugspakke.   * Kompenserende miljøtiltag for lempning af landbrugets kvælstofregulering.   Tirsdag 15. december blev de fire blå partier enige om at pille fire elementer ud af finansloven. De penge, der dermed kommer til at mangle, skal findes i en ny forhandling til foråret:   * Boligydelse: Den planlagte besparelse på 90 millioner kroner i 2016 droppes, men partierne skal søge at finde pengene inden for boligydelsesområdet.   * Fonde: De aftalte ændringer for beskatning af fonde lempes, og det betyder, at der skal findes 80 millioner kroner til foråret på den konto.   * Udligningsskatten: Partierne har aftalt at diskutere, hvor meget der skal betales i udligningsskat på pensioner.   * Affaldsgebyr: Partierne vil drøfte, om gebyret skal gøres til en tilvalgsordning.   Kilder: Finansministeriet.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce