Flygtningelandsbyer skiller partier fra asylaftale

Politik

26/11/2015 14:32

Nick Allentoft

Blå blok og Socialdemokraterne er torsdag stadig ikke blevet enige om nye udlændingestramninger. Regeringen vil kende prisen og konsekvenserne for flygtningelandsbyer, før de opføres, siger Støjberg.

Der er ingen politisk aftale om asylstramninger efter torsdagens møde i Finansministeriet. 

- Vi forhandler videre, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Ifølge Mette Frederiksen er det spørgsmålet om de statsdrevne flygtningelandsbyer, der skiller parterne i forhandlingerne om nye udlændingestramninger.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har talt varmt for at få indført flygtningelandsbyer, fordi de mener, at kommunerne er pressede af flygtningestrømmen, og staten derfor må tage hånd om situationen.

Men de to partier er ikke enige om, hvorvidt flygtningene skal have lov til at bevæge sig ud og tage del i det omkringliggende samfund.

Dansk Folkeparti gik ind til forhandlingerne med et ønske om, at asylansøgere hverken må flytte eller tage arbejde uden for landsbyerne, mens de får deres ansøgninger behandlet.

- Det vil give kommunerne et pusterum, og samtidig sender vi et signal til asylansøgere og menneskesmuglere om, at man ikke bare lige bliver integreret i Danmark og får del i velfærdsydelserne, siger DF's retsordfører, Peter Skaarup.

- Det handler om at gøre Danmark mindre attraktivt. Man skal ikke få det hele serveret på et sølvfad, siger Skaarup.

Venstre-regeringens integrationsminister, Inger Støjberg kalder situationen uheldig.

 

Støjberg: Uheldigt at flygtningelandsbyer stopper stramning

Det får betydning for tilstrømningen til Danmark, at partierne i blå blok og Socialdemokraterne torsdag ikke kunne nå til enighed om stramninger i asylreglerne og vilkårene for flygtninge i Danmark.   - Det er en meget uheldig situation. Vi har en markant opstramning i asylpolitikken, som vi kunne have fået på plads og behandlet inden jul. Det kommer til at knibe nu, siger Inger Støjberg.   Det er Socialdemokraternes og DF's krav om, at staten skal drive såkaldte flygtningelandsbyer og dermed afhjælpe presset på kommunerne, som skiller parterne.   - Vi kan ikke sætte flygtningelandsbyer i gang, uden vi at kender den økonomiske konsekvens eller betydning for integrationen, siger Inger Støjberg og tilføjer:   - Det er ikke, fordi vi nødvendigvis er imod flygtningelandsbyer, men vi vil gerne have et ordentligt beslutningsgrundlag.   Hun lægger op til, at man sætter spørgsmålet om flygtningelandsbyer på pause i et par måneder, indtil regeringen har overblik over prisen for eksempelvis lægehjælp og skoler til flygtningebørn i de nye landsbyer.    Ifølge Inger Støjberg kunne en løsning være, at man indgår en aftale, hvori regeringen tilkendegiver, at man vil undersøge spørgsmålet om flygtningelandsbyer. Men det har tilsyneladende ikke været nok for Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.   Det er uklart, hvornår forhandlingerne genoptages. En udfordring for parterne er også, at afstemningen om retsforbeholdet 3. december presser sig på.   Regeringens håb var at få aftalen på plads i denne uge, så embedsmændene kunne gøre lovforslagene klar til fremsættelse 4. december - dagen efter folkeafstemningen.   Dermed kunne stramningerne være blevet vedtaget, inden Folketinget går på juleferie 18. december.    /ritzau/  

 

Mest Læste

Annonce