FOA efter OK18 sammenbrud: Lille chance for forlig

Ledelse

27/2/18 7:37

Nick Allentoft

Vi vil hellere indgå forlig end at lægge arm med arbejdsgiverne, siger formand Dennis Kristensen. Krav om lønstigninger på over 9 procent er helt uforsvarligt, siger Ziegler.

Forhandlingerne om en overenskomst på det kommunale område er mandag aften brudt sammen, og en storkonflikt spørger. 

Det bekræfter Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), som er chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL).

Det er svære forhandlinger, men der er særligt et par ting, der har fået dem til at bryde sammen, vurderer han. 

- Vi har været parate til at lægge os lige op ad det private forlig fra sidste år, men der er vi altså blevet mødt af krav om væsentlig større lønstigninger. 

Kravet lød ifølge borgmesteren på lønstigninger på over 9,1 procent.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

- Det er samfundsmæssigt helt uansvarligt. Det har vi ikke kunnet give os på, siger Ziegler.

Ifølge chefforhandleren kan kommunerne ikke være lønførende til skade for dansk konkurrenceevne.

Ud over temaet om løn nævner han blandt andet spørgsmålet om den betalte spisepause som en forhandlingsknast.

- Lige nu står forligsinstitutionen mellem os og en storkonflikt. Næste skridt er at mødes i forligsinstitutionen. Der vil vi så lægge os i selen for, at vi kan få et resultat, siger han.

Ifølge Anders Bondo Christensen, der har forhandlet med Michael Ziegler på de kommunalt ansattes vegne, står parterne langt fra hinanden.

- Vi står stadigvæk rigtig langt fra hinanden. Vi har desværre stået over for en modpart, der har stået helt stejlt på en række af vores kerneområder, siger Anders Bondo Christensen.

Han har savnet konkrete udspil fra kommunerne.

- Vi står i den lidt vanvittige situation, at vi end ikke har fået et lønudspil fra kommunerne på skrift, siger han. 

Onsdag er der deadline, hvis en af parterne ønsker at varsle en konflikt. I så fald begynder konflikten med udløbet af den nuværende overenskomst 1. april.

Som regel finder man et gennembrudsforlig på det statslige område først. Derefter er der en ramme, som der kan arbejdes ud fra i de øvrige forhandlinger i regionerne og kommunerne. 

Det har besværliggjort forhandlingerne, at den statslige overenskomst endnu ikke er på plads.

- Det har ikke gjort det nemmere, at vi ikke har haft et statsligt forlig at læne os op ad, siger Anders Bondo Christensen. 

Søndag klokken 15 begyndte overenskomstforhandlingerne mellem kommunerne og Forhandlingsfælleskabet, der repræsenterer cirka 564.000 ansatte i de 98 kommuner og de fem regioner.

Både Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen udtrykte før forhandlingerne optimisme om at nå frem til et forlig.

Dennis Kristensen: Vil vil hellere forlig

Det er svært at tro på, at forhandlingerne om overenskomster i det offentlige kan ende i et forlig - uden hjælp fra Forligsinstitutionen. 

For selv om det er at foretrække, er det usandsynligt, mener FOA's formand, Dennis Kristensen.

 

- Vi vil meget hellere indgå et forlig, end at vi skal ud og lægge arm med arbejdsgiverne. Men som det står lige nu, virker det ikke særlig sandsynligt, at vi kan nå frem til et, siger han.

Ifølge Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), som er chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL), er der flere ting, der fik forhandlingerne til at bryde sammen. 

Det handler blandt andet om krav om lønstigninger og spørgsmålet om betalt spisepause. 

Hvis kommunerne skulle se på, hvad der var i deres interesse, er Dennis Kristensen sikker på, at der allerede var et forlig, eller at der i hvert fald ville komme et. 

- Men nu har vi altså en statslig arbejdsgiver stående bagved med et finansministerium og en moderniseringsstyrelse, som simpelthen har et kvælerhalsbånd omkring Michael Zieglers hals.

- Det er for stramt til, at han som chefforhandler for KL kan give de nødvendige indrømmelser, som begge parter altid skal i en overenskomstforhandling, siger Kristensen.

Derfor anser formanden sandsynligheden, for at parterne kan snakke sig til rette, for at være rimelig lille. 

Fredag brød overenskomstforhandlinger med staten sammen. Tirsdag er der planlagt forhandlinger på det regionale område.

I løbet af ugen mødes repræsentanter for de offentlige fagforeninger. De skal beslutte, om de skal afsende en konfliktadvarsel. 

Derefter skal Forligsinstitutionen ind over forhandlingerne som mægler. 

Onsdag er der deadline, hvis en af parterne ønsker at varsle en konflikt. I så fald begynder konflikten med udløbet af den nuværende overenskomst 1. april.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.