Forældre lærer at blive skilt for børnenes skyld

Velfærd

15/09/2016 08:56

Nick Allentoft

Stadig flere kommuner tilbyder skilsmissekurser. Kurserne er til gavn for både børn og økonomien.

Hvert andet ægteskab ender i skilsmisse. Ofte med store omkostninger for de involverede børn. Cirka hvert tredje barn oplever inden sin 18-års fødselsdag, at forældrene går fra hinanden.

Flere og flere kommuner får derfor øjnene op for, at det kan være en god investering både menneskeligt og økonomisk at tilbyde skilsmisseforældre hjælp til at håndtere samarbejdet om børnene, når forholdet er brudt sammen. 

Randers er den seneste af en række kommuner, der tilbyder skilsmissekurser for både nyskilte forældre, men også for par hvor situationen efter nogle år er kørt fast.

- Stadig flere børn vokser op i skilsmissehjem og kommer i klemme i et dårligt samarbejde mellem forældrene, siger teamleder Dorthe Pagter Møller fra Randers Kommune.

- Vi gør ikke det her primært for at spare penge. Men på sigt kan man håbe, at vi kan undgå dyrere sociale indsatser, når tingene bliver taget i opløbet.

På kurset får forældrene undervisning i barnets behov og redskaber til bedre at kommunikere med hinanden.

- Selv om forældrene vælger hinanden fra som partnere, så skal de jo stadig være forældre sammen i mange år bagefter, siger hun.

Center for Familieudvikling i København uddanner fagfolk, der arbejder med børn i skilsmissekurser, og centret oplever en stigende interesse fra kommunerne.

- Der er voksende forståelse for, at jo bedre forældrene samarbejder, jo færre bivirkninger ses der i forhold til langtidssygemeldinger og ringe trivsel hos børn, siger centrets kommunikationschef, Jeanette Ringkøbing Rothenborg.

Hun understreger, at forældrekurserne ikke er terapi men holdundervisning, hvor en række forældrepar undervises i fællesskab, hvorefter de parvis drøfter temaerne indbyrdes.

- Børn kan ikke klare langvarige konflikter mellem forældrene. Men kan far og mor samarbejde om en god rød tråd i børnenes liv og tale ordentligt sammen, så kan børn komme rigtigt godt videre fra en skilsmisse, siger hun. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce