Forskere kan forudse oversvømmelser uger i forvejen

Bæredygtighed

30/12/2015 18:09

Nick Allentoft

Viden om grundvandet skal hjælpe forskere til at forudse oversvømmelser dage eller uger i forvejen.

Mens beredskabsfolk fortsat kæmper mod vandmasserne efter weekendens regnskylle, er danske forskere i gang med at udvikle et nyt varslingssystem, som kan forudsige kommende oversvømmelser.

Det fortæller projektleder og hydrolog Hans Jørgen Henriksen fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

- Det nye er, at vores model tager højde for grundvandsniveauet - altså hvor mættet jorden er med vand, og på den måde kan vi forudsige, om selv en beskeden mængde nedbør vil skabe problemer i form af oversvømmelser, siger forskeren.

Modellen indhenter oplysninger om, hvor meget vand der ligger i jorden i forvejen og parrer disse oplysninger med, hvor meget nedbør der forventes.

Resultatet er en prognose, der flere dage eller måske uger i forvejen kan forudse oversvømmelser som dem, vi har set efter weekendens regnskylle og tidligere på måneden i Holstebro, hvor Storåen gik over sine bredder og oversvømmede dele af byen.

- Hidtil har man været meget fokuseret på skybrudshændelser, hvor der kommer store mængder nedbør på kort tid. 

- Men de hændelser, vi har set hen over julen og tidligere på måneden i Holstebro, var ikke skybrud, men langvarig nedbør. Når det giver problemer, hænger det sammen med, at jorden i forvejen er mættet med vand, siger Hans Jørgen Henriksen.

Varslingsmodellen har indtil videre vist sig anvendelig til at forudse oversvømmelser ved Skjern Å-systemet, men nu går forskerne efter at finde finansiering til at udvikle en landsdækkende model. 

Og der er store fordele ved at kunne forudsige oversvømmelser, påpeger forskeren.

- Hvis man kan forudse og dermed varsle oversvømmelser af boligområder eller landbrugsarealer i tide, vil man kunne nå at forberede sig, og det vil spare samfundet for store omkostninger, siger Hans Jørgen Henriksen.

Forskerne forventer, at modellen kan være udviklet inden for de kommende fem år.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce