Frank Jensen vil afskære migranter fra flaskepant

Politik

25/11/16 9:52

Nick Allentoft

Alt for mange udlændinge ernærer sig ved at samle flasker i de større byer, mener overborgmester Frank Jensen.

Udenlandske hjemløse skal ikke komme til Danmark for at ernære sig som flaskesamlere, mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Han opfordrer derfor justitsminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at indføre et kontantløst pantsystem.

Det skriver Berlingske fredag.

Overborgmesteren oplever, at pantsystemet, der blev skabt for at værne om miljøet, i stigende omfang bliver brugt af migranter til at opretholde en tilværelse i Danmark og i særdeleshed København.

- I København ser vi, at stadig flere migranter søger hertil for at samle pant. De slår lejre i byens gader og parker, hvor de lever et usselt liv og skaber stor utryghed, siger Frank Jensen til Berlingske.

- Ved at indføre et pengeløst system tror jeg, at det bliver mindre attraktivt at søge til København og Danmark for at leve af pantsamling.

Konkret foreslår overborgmesteren, at pant ikke længere skal kunne veksles til kontanter. I stedet skal panten kun kunne bruges til at betale for varekøb i den butik, hvor dåser og flasker er indleveret.

Køber man for mindre end flaskebonens værdi, skal det overskydende beløb gå tabt. Varer, som er betalt for med flaskeboner, skal ikke kunne ombyttes til kontanter.

- Det har et omfang nu, hvor jeg mener, at vi i København er nødt til at reagere. Andre byer i Danmark og omegnskommunerne oplever det også, siger Frank Jensen til Berlingske.

- Jeg kan se, at vi har en gruppe mennesker, især østeuropæiske migranter, som kommer for at ernære sig som pantsamlere og er her i længere og længere tid, og det er ikke et værdigt liv.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen kalder det i et skriftligt svar for "en interessant antagelse, om pantsystemet er med til at skabe afledte problemer i de danske storbyer":

- Det er modigt af Frank Jensen at rejse problemstillingen, men jeg vil hverken omfavne eller afvise ideen på nuværende tidspunkt, siger han.

/ritzau/

Annonce