Fri adgang til at snage i dit privatliv

Ledelse

17/11/14 10:24

Suleman Haider

En medarbejder, som undersøger sin ekskone, eller som leverer oplysninger til en kriminel bande. Danmarks Statistik har ingen som helst kontrol med, om deres 450 medarbejdere skulle have gjort dette.

 De ansatte kan nemlig, uden det registreres, gå ind på alle levende og dødes cpr-numre og se følsomme oplysninger – eksempelvis sygdomme, indkomst, domme og børn.

I 2011 krævede Rigsrevisionen derfor øjeblikkelig opstramning af sikkerheden. Men ifølge en ny rapport fra Rigsrevisionen skete det ikke, skriver metroxpress.

Formand for statsrevisorerne Peder Larsen retter derfor en skarp kritik.

»Rigsrevisionen må have fat i dem i tre år, før de tager kritikken alvorligt. Det er selvfølgelig kritisabelt. Deres forklaring er, at det er for dyrt for dem – men det er selvfølgelig ikke en acceptabel undskyldning,« siger han.

IT-sikkerhedsstafetten

Flere tilfælde af hackerangreb på offentlige kernesystemer og Rigsrevisionens meget kritiske rapport i efteråret 2013 bør afføde en vigtig debat om IT-sikkerhed i Danmark. 

Den totale digitalisering af al kommunikation mellem borgere, erhverv og offentlige instanser medfører mange udfordringer. Dem søger IT-stafetten på DenOffentlige.dk at adressere.

Læs alle indlæggene i IT-sikkerhedsstafetten her. 

 

Også blandt andet politi, Sundhedstyrelsen og forsvaret får hård kritik i rapporten, der er sat i værk efter Se og Hør-skandalen, og hvor man ser på, om der er kontrol med, om ansatte kan lække oplysninger. Danmarks Statistik får dog den hårdeste medfart.

»Det her er meget, meget alvorligt. Danmarks Statistik er Danmarks største database med personfølsomme oplysninger om os alle sammen. Og da de af Rigsrevisionen får besked på, at de skal stramme op, så tager de det ikke alvorligt,« siger næstformand Jesper Lund fra IT-Politisk Forening.

Danmarks Statistik tager kritikken til efterretning og må finde pengene.

»Det er klart, at det er meget dyrt – men det er ingen undskyldning. Datasikkerhed skal have topprioritet. Vi regner med at have hele systemet på plads ved udgangen af 2015,« siger Lars Thygesen, afdelingsdirektør i Danmarks Statistik.

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.