G7-ledere: Britisk EU-exit kan få alvorlige følger

Politik

28/05/2016 10:20

Nick Allentoft

Stemmer briterne sig ud af EU, vil det være en alvorlig trussel mod den globale vækst ifølge stormagter.
Hvis briterne i en kommende folkeafstemning stemmer sig ud af EU, kommer det til at gøre ondt på den globale økonomiske vækst.   Sådan lyder det i sluterklæringen fra G7-mødet i Japan, hvor syv af verdens økonomiske sværvægtere har været samlet de seneste dage.   Afstemningen udgør en "alvorlig trussel mod global vækst", hedder det i erklæringen fra lederne i USA, Canada, Storbritannien, Italien, Tyskland, Frankrig og Japan.

- Et britisk exit fra EU vil vende tendensen mod større global samhandel og investering, og de job, det skaber, og dette er en alvorlig trussel mod vækst, skriver lederne i erklæringen.

Alligevel siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, at et britisk farvel til EU ikke blev diskuteret ved topmødet, men at der er generel enighed om, at det er bedst, hvis Storbritannien forbliver i det europæiske samarbejde.   - Det var ikke et emne her. Men der blev sendt det signal, at alle på mødet ønsker, at Storbritannien forbliver en del af EU. Men beslutningen er op til de britiske vælgere, fortæller Merkel til de fremmødte journalister, heriblandt nyhedsbureauet Reuters' udsendte.   I sluterklæringen fra mødet fremhæver lederne også vigtigheden af generelt at få sat skub i verdensøkonomien.   - Global vækst er en øjeblikkelig prioritet, hedder det.   Samtidig understreges det, at landene kan vælge forskellige måder at fremme væksten på.   Lederne understreger også, at de store flygtninge- og migrantstrømme fra primært Mellemøsten og Afrika er en "global udfordring".   FAKTA: Bliv klogere på G7-samarbejdet Syv af verdens mest magtfulde ledere mødes en gang om året og diskuterer økonomi og politik. G7-landenes ledere har de seneste dage været til topmøde i Japan. Her kan du læse mere om organisationen:   * G7 er en organisation uden egentligt ansatte, hovedkvarter eller budget. Det er et forum, hvor en række af verdens førende industrinationer mødes. G'et står for "gruppe". * Der er topmøde en gang om året. Lederne fra de syv medlemslande mødes på skift i landene og diskuterer emner, der står højt på den internationale dagsorden. * G7 har aner tilbage til 1975, hvor gruppen af de seks store og dominerende industrilande, USA, Storbritannien, Frankrig, Vesttyskland, Italien og Japan, blev oprettet. Det var G6. * I 1976 kom Canada med, og organisationen blev kendt som G7. * I 1998 kom Rusland med til topmøderne. Organisationen blev kendt som G7 plus Rusland, senere G8. Nu hedder gruppen igen G7, da Rusland blev ekskluderet på grund af annekteringen af Ukraines Krim-halvø. * EU er også med til G7-møderne, men er ikke formelt medlem.  * Forsamlingen har ingen formel beslutningskraft, men mødernes sluterklæringer udstikker retningslinjer for, hvad de magtfulde lande vil og kan sammen.   Kilde: G8 Information Centre   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.