Grækenlands børs åbnede med et massivt dyk

Bæredygtighed

03/8/15 5:19

Nick Allentoft

Efter at have været lukket i fem uger åbnede børsen i Athen mandag med et fald på knap 23 procent, men rettede sig lidt frem til en lukkekurs i godt minus 16.

Hovedindekset styrtdykkede, da der mandag formiddag efter fem ugers lukning igen blev åbnet for handel med værdipapirer på den græske børs i Athen. Dykket kan være en forsmag på, hvad Grækenland har i vente.

Efter et fald på 22,87 procent i minutterne efter åbningen rettede kurserne i det græske aktieindeks, Athex, sig noget op i løbet af dagen. Det lukkede dog med et fald på 16,23 procent. Faldet var ventet, efter at børsen har holdt lukket siden 29. juni.

Landets fire største långivere, Piraeus Bak, National Bank of Greece, Alpha Bank og Eurobank, oplevede efter åbningen de største fald på 30 procent, hvilket er det størst tilladte. Bankerne udgør omkring en femtedel af indekset.

Signalet fra investorerne er ret klart, mener chefstrateg Henrik Drusebjerg fra investeringsbanken Carnegie.

- For mig er det et udtryk for, at markederne ikke har købt fortællingen om, at Grækenland er på vej tilbage på sporet med den seneste gældsaftale, siger Drusebjerg og tilføjer:

- Samtidig er det her ikke bare et politisk spørgsmål. De senest offentliggjorte, økonomiske nøgletal er nede i et niveau, der minder om depressionen.

Drusebjerg tror, at det græske aktieindeks endnu ikke har fundet et naturligt leje efter den fem uger lange suspendering.

Den politiske udvikling i Grækenland og viljen til at opfylde de aftalte vilkår for den ny økonomiske lånepakke vil blive fulgt tæt af investorerne. Selv om græske aktier nu er billige, så vil Drusebjerg ikke anbefale dem.

Ifølge de betingelser, som den græske regering og Den Europæiske Centralbank (ECB), har stillet, så har lokale investorer ikke lov til at købe aktier med penge fra deres bankkonti, kun med kontanter, som de har opbevaret i bankbokse eller i deres hjem.

I det øvrige Europa lod børserne sig til gengæld ikke mærke væsentligt af det markante fald i Athen.

Den græske børs blev lukket, umiddelbart inden regeringen i Athen indførte kapitalkontrol, da gældskrisen var på sit højeste.

Genåbningen af børsen i Athen mandag betragtes alligevel som et skridt på vejen mod en normalisering af den græske økonomi, efter at Grækenland indledte forhandlinger med EU og Den Internationale Valutafond (IMF) om et ny låneprogram på op til 86 milliarder euro. Forhandlingerne genoptages tirsdag, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Grækerne er stadig begrænset af kapitalkontrol, og der er fortsat restriktioner for, hvor mange penge, den enkelte kan hæve i bankerne og føre ud af landet. I de græske banker er der siden december blevet hævet omkring 40 milliarder euro.

/ritzau/

Annonce