Her er finanslovsforslag for 2019

Politik

31/08/2018 09:26

Nick Allentoft

Regeringen har fremlagt sit forslag til finanslov for 2019. Hent udspillet her.

Der er styr på økonomien. Det er et af hovedbudskaberne fra finansminister Kristian Jensen (V), som torsdag præsenterer regeringens finanslovsforslag for 2019. 

- Dansk økonomi er god, pengene passer, og vi passer godt på pengene. Fordi vi har styr på dansk økonomi, kan regeringen prioritere nye initiativer på udvalgte områder. 

- Den sunde økonomi skal bruges til at skabe et endnu mere trygt og nært Danmark, hvor vi investerer i kernevelfærd til børn, unge, voksne og ældre, hvor vi letter afgifterne, og hvor vi skaber et mere grønt Danmark, siger han i pressemeddelelse. 

- Det er alt sammen med til at binde vores lille land og alle danskere endnu tættere sammen, siger han.

Følg finanslovsforhandlingerne for 2019 her

Vi samler alle historier fra forløbet om finanslovs-forhandlingerne på denne temaside.

Især sundhed prioriteres, lyder meldingen, og til efteråret kommer regeringen med et sundhedsudspil. Her kan fremtiden for regionerne, som står for driften af sundhedsvæsnet, komme i spil. 

Fokus vil blandt andet være på at rykke behandlingen tættere på patienten i sundhedsudspillet.

Få nye spareforslag med

Det skal være slut med et særligt tilskud til indvandrere, der tager på efterskole. Og en tredjedel af undervisningen på de gymnasiale uddannelser skal være fjernundervisning.

Derudover skal virksomheder, der skylder i skat, betale en højere rente. Og penge fra byfornyelse skal i stedet bruges på landsbyer.

Det er i hovedtræk regeringens forslag til ny finansiering på finanslovsforslaget 2019. Hvor udgifterne til børn, sundhed og de ældre skal tælles i milliarder, kan finansieringen opregnes i millioner.

Det skyldes, at hovedparten af de penge, regeringen vil bruge, kommer fra det økonomiske råderum, forklarer finansminister Kristian Jensen (V). Det er penge, som er fremskaffet af tidligere vedtagne reformer.

Blandt andet ved at hæve folkepensionsalderen og beskære efterlønsordningen.

Ud over de små nye besparelser fortsætter regeringen det såkaldte omprioriteringsbidrag på statens område. Det betyder, at alle statslige institutioner skal spare to procent årligt. 

Pengene bruges så andre steder i den offentlige sektor.

- Det hænger rigtig godt sammen, fordi vi har gennemført reformer tidligere, siger Kristian Jensen.

- Pengene passer, og vi passer på pengene, lyder det fra finansministeren.

S savner ærlighed: Dansk velfærd er ikke sikret

Det er dejligt, at regeringen i sit udspil til finansloven for 2019 vil prioritere de ældre, børn og sundhed. Men det retter ikke op på, at regeringen i flere år har skåret på velfærden i Danmark.

Det siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, kort efter at finansminister Kristian Jensen (V) har præsenteret regeringens bud på en finanslov.

- Sandheden er jo, at der har været tre år, hvor man har udhulet velfærden og skåret ned år for år. Og så bruger man lidt mere i år. 

- Men det betyder så samlet set, at hvis man sammenligner det med at bygge et hus, og man først fjerner tre mursten og så lægger en, så vil man jo stadig mangle to mursten for at kunne gøre huset færdigt, siger han.

Han efterlyser en mere ærlig finansminister, der erkender, at regeringen har presset den danske velfærd for hårdt, og at lidt flere penge til næste år ikke kan rette op på den fejl.

Blandt andet påpeger han, at der er flere ældre borgere i Danmark end før. Det giver udfordringer på ældreområdet.

- Det betyder selvsagt, at hvis de skal have samme service, som vi har kunnet levere hidtil, så skal der bruges flere penge, og det har regeringen ikke leveret, siger han.

I finanslovsudspillet afsætter regeringen 180 millioner kroner til de ældre. 

Det er tydeligt, at regeringen forsøger at gøre et godt indtryk på borgerne op til valget, men at det ikke er nok til at sikre velfærden, mener Benny Engelbrecht.

 

Mest Læste

Annonce