Historisk vending: Industrien ventes at skabe flere job

Ledelse

18/11/2013 11:48

Efter 50 år med faldende beskæftigelse vil industrien skabe tusindvis af nye job, lyder vurderingen.

Efter 50 år med støt faldende beskæftigelse er der udsigt til en historisk vending i jobskabelsen i danske industrivirksomheder, skriver Jyllands-Posten.

Vurderingen kommer fra Dansk Metal, flere økonomer og industriens brancheorganisation, DI. Dansk Metal spår i en analyse, at der frem mod 2020 vil blive skabt cirka 25.000 nye job i industrien.

De seneste års kraftige nedgang i industriens beskæftigelse har ellers fået mange til at stille spørgsmål ved sektorens fremtid i Danmark.

Frygten for en krise i industrien har sågar fået regeringen til at gennemføre en vækstpakke møntet på at sænke branchens omkostninger.

Men industrivirksomhederne er nu snart færdige med at sende de dele af produktionen ud af landet, som er for dyre til de høje danske lønninger, vurderer professor Poul Rind Christensen fra Syddansk Universitet.

Det vil lægge en automatisk bund under industribeskæftigelsen fremover, mener han.

Han bakkes op af Jens Nyholm, partner og direktør for konsulentvirksomheden IRIS Group, der har udarbejdet flere analyser om industriens fremtid.

- Det, som er tilbage, er typisk mere kompleks produktion i mindre serier, og det beholder virksomhederne ofte i Danmark, siger Jens Nyholm til Jyllands-Posten.

- Efterspørgslen på varer, som kræver meget viden, er stigende, mens efterspørgslen på masseproducerede ting er stagneret. Det varsler godt for de danske produktionsvirksomheder, siger han.

Siden 1960'erne er beskæftigelsen i industrien mere end halveret til nu cirka 300.000. Det seneste år er antallet af stillinger skrumpet med over 6000 ifølge Danmarks Statistik.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce