Hollande og Obama: Klimatopmøde gælder planetens fremtid

Bæredygtighed

30/11/2015 13:38

Nick Allentoft

Godt 150 stats- og regeringschefer er mødt op til åbningen af FN's klimatopmøde i Frankrigs hovedstad. Den amerikanske præsident siger, at USA påtager sig ansvaret for at have skabt klimaproblemer.

Klimatopmøde handler om planetens fremtid, om fremtiden for selve livet, siger Frankrigs præsident, François Hollande, ved åbningen af FN's klimatopmøde i Paris, COP21.

Der er mødt cirka 150 stats- og regeringschefer op til åbningen af klimakonferencen.

Hollande siger, at det uden tvivl er det vigtigste internationale møde, der skal finde sted over de næste to uger i den franske hovedstad.

- Aldrig har konsekvenserne for et internationalt møde været så store, fordi det handler om planetens fremtid, selve livets fremtid, og alligevel er det blot to uger siden, lige her i Paris, at en gruppe fanatikere spredte død i gaderne, siger Hollande.

Det sidste er en henvisning til radikale islamisters attentater flere steder i Paris, der kostede 130 mennesker livet.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, minder fra talerstolen forsamlingen om, at der er så meget fremdrift og fremskridt i forhandlingerne om at reducere udledningen af klimagasser, at bedre betingelser for en aftale "måske aldrig kommer igen".

Målet for klimamødet i Paris er at lave aftaler, der vil fastholde stigningen i den globale opvarmning i forhold til det førindustrielle niveau på under to procent.

De to grader menes ifølge forskere at være grænsen, hvis man vil forhindre uoprettelige og omfattende klimaforandringer.

De fleste lande har inden COP21 meddelt FN, hvilke mål de har for deres egne lande til reducere udledningen af klimagasser. Men de samlede tilsagn bringer ikke tilnærmelsesvis verden i retning af maksimalt to graders stigning i dette århundrede.

Dermed er der fortsat udsigt til ekstreme storme, tørke, oversvømmelser og hele lande, der vil forsvinde under havstigninger. Hollande minder om, at det vil sende millioner på flugt og kan udløse krige.

Obama: Vi har magt til at ændre klodens fremtid lige nu USA's præsident, Barack Obama, opfordrer i sin tale på FN's klimatopmøde i Paris de forsamlede ledere i verden til at handle nu for at sikre klodens fremtid.   - Fremtiden har vi magten til at ændre lige her, lige nu, siger han til forsamlingen.   Obama fastslår, at USA som verdens næststørste udleder af klimagasser påtager sig ansvaret for at få stoppet klimaforandringerne:   - Som verdens største økonomi og som den næststørste udleder anerkender USA ikke bare sin rolle i at have skabt dette problem, vi påtager os ansvaret for at gøre noget ved det.   Obama har inden klimatopmødet i den franske hovedstad ført samtaler med den kinesiske leder, Xi Jinping, og de to ledere har fremlagt planer for, hvordan deres lande over en årrække sætter loft over udledningen af CO2 og andre klimagasser.   Den amerikanske præsident lagde vægt på, at USA og Kina som de to største CO2-udledere på kloden har et særligt ansvar, og begge lande vil tage dette ansvar alvorligt og handle.   Da Kinas præsident efterfølgende talte i forsamlingen, opfordrede han til, at man i højere grad lader hvert enkelt land afgøre, hvordan det vil finde løsninger på klimaforandringerne.    - Det er vigtigt at respektere forskelle mellem landene, specielt udviklingslandene, siger Xi Jinping.   Kina er det land i verden, som udleder mest CO2.   Kina har mandag annonceret, at landet - som det tredje i verden efter Japan og USA - vil opsende klimasatellitter, som skal overvåge udledningen af drivhusgasser. Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce