Borgerne i Holstebro Kommune og Struer Kommune skal stemme om, hvorvidt de to kommuner skal indgå i et ægteskab. Det har de to byråd i kommunerne besluttet tirsdag aften, skriver Dagbladet Holstebro-Struer.
Med et snævert flertal stemte 14 byrådsmedlemmer i Holstebro Kommune for at fortsætte processen med at lægge de to kommuner sammen, mens 12 stemte imod. Det var partierne S, SF og R, der var for, mens DF og V var imod.
I Struer byråd var de mere enige, hvor 18 stemte for, to imod, mens SF's eneste mandat, Grethe Hestbech, undlod at stemme, skriver Dagbladet Holstebro-Struer. Borgerne i de to kommuner skal derfor til stemmeurnerne den tredje december i år i forbindelse med EU-afstemningen om retsforbeholdet.
Og borgmester i Holstebro H.C. Østerby (S) er glad for afstemningen, siger han til Ritzau.
- Det er det helt rigtige, at borgerne nu bliver hørt i den her sag.
- Hvis borgerne stemmer for en sammenlægning, så forestår to års hårdt arbejde, hvor vi skal se på visionerne for det vestjyske område.
Det er Struer Kommune, der har budt Holstebro Kommune op til dans i erkendelse af, at voksende opgaver stiller store krav til en kommune med under 22.000 borgere.
Struer fik tørre tæsk under finanskrisen og mistede en række større virksomheder. Holstebro har til sammenligning 58.500 borgere i kommunen.
Begge borgmestre har tidligere forsikret, at der ikke kommer lukninger af skoler, biblioteker og ældrecentre, som det skete i stor stil efter strukturreformen i 2007.
I stedet håber de blandt andet at spare 30 millioner kroner på administrationen.
En eventuel ny stor commune vil få 80.000 indbyggere og komme til at hedde Holstebro Kommune. Det politiske centrum bliver Holstebro, men Struer bevarer borgerservice.
/ritzau/