Hver fjerde kræftpatient får ikke behandling til tiden: Minister beder om forklaring

Ledelse

31/8/17 8:57

Nick Allentoft

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have forklaret, hvorfor regionerne ikke overholder aftalte frister.
Trods massive investeringer venter kræftpatienter igen langt længere end fagfolk selv finder det forsvarligt Hver fjerde kræftpatient får ikke sin livsvigtige behandling til tiden. Det viser nye tal om behandlingsventetider fra Sundhedsdatastyrelsen.   Ventetiden på kræftbehandling er nu faldet til samme niveau som for fire år siden.   Det viser den nyeste opgørelse over ventetider for kræftpatienter fra Sundhedsdatastyrelsen.

Alene i de seneste tre måneder er op mod 2000 kræftpatienter landet over ikke blevet behandlet til tiden. 

Og fra første kvartal til andet kvartal i 2017 har der været et fald fra 84 procent til 77 procent i antallet af patienter, der bliver behandlet til tiden.   Sundhedsminister kræver forklaring på brud på kræftfrister Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har indkaldt regionernes formandskab til samtale om faldet i antallet af patienter, der kommer igennem kræftpakkeforløb inden for de givne frister.   Det sker, efter at Sundhedsdatastyrelsen har offentliggjort tal for, hvor mange der gennemgår de såkaldte kræftpakkeforløb inden for de frister, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.   Hvor det i første kvartal i år gjaldt 84 procent, er tallet i andet kvartal faldet til 77 procent.   - Det er en alvorlig udvikling, der kommer oven i problemerne med at overholde patientrettighederne på de tidskritiske kræftformer.   - Jeg er bekymret på patienternes vegne og har derfor indkaldt Danske Regioners formandskab til en samtale om kræftpakkerne og ventetider på kræftområdet generelt, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner, lægger sig fladt ned og lover bedring fremover.

- Det er ikke i orden. Ved mistanke om kræft skal borgere hurtigt udredes, og syge skal sættes i behandling.   - Vi vil derfor hurtigt rette op på dårlige resultater fra andet kvartal, så vi kan fortsætte den positive udvikling fra de senere år, siger han i en pressemeddelelse.   Ellen Trane Nørby henviser til, at man med Kræftplan IV har tilført regionerne 2,2 milliarder kroner de kommende år for netop at gøre noget ved ventetiderne.   For fem år siden kom 72 procent igennem kræftpakkeforløbene til tiden.   /ritzau/

Annonce