Industrien ser mere dystert på fremtiden

Velfærd

29/09/2014 10:20

Suleman Haider

De danske industrivirksomheder er blevet mere pessimistiske omkring fremtiden den seneste måned.

Mens efteråret trækker ind over Danmark og fører koldere vinde og mørkere dage med sig, er synet på fremtiden blandt de danske industrivirksomheder også blevet mere dystert på det seneste. 

Det viser virksomhedernes temperaturmåler, den såkaldte konjunkturindikator, som Danmarks Statistik har offentliggjort mandag. 

Konjunkturindikatoren for industrien faldt til minus 9 i september fra minus 5 i august, og dermed er indikatoren på samme niveau som i slutningen 2009, hvor finanskrisen kradsede. 

Det er samtidig det værste kvartal siden efteråret 2009, konstaterer Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea. Han vurderer, at urolighederne rundt omkring i verden spiller ind. 

- Den svage udvikling skyldes utvivlsomt konsekvenserne af Ukraine-konflikten mellem Rusland og Vesten, som har medført en tilsvarende svag udvikling på vores hovedmarked i Tyskland, siger han. 

- Læg dertil usikkerheden omkring den tilspidsede situation i Mellemøsten, som også kan spille ind på forventningsdannelsen, vurderer Helge Pedersen.

Samme toner lyder fra Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken. Han vurderer, at industrien ikke for alvor vil være med til at sætte fart på det sløve økonomiske opsving. 

- Givet de fortsat svage signaler, vi får fra euroområdet og især fra den tyske fremstillingssektor, er vi ikke fortrøstningsfulde med hensyn til, at industrien står på spring til at bidrage positivt til den økonomiske udvikling i den kommende tid, siger Jes Asmussen.

Der er også kølige temperaturer blandt virksomhederne i byggebranchen. Her viser konjunkturindikatoren et fald i september og er fortsat negativ. 

Derimod er der mere positiv stemning blandt detailvirksomhederne og i serviceerhvervene, der begge har positive indikatorer. 

 

Mest Læste

Annonce