Ishøjs nydanske elever går i stå efter folkeskolen

Velfærd

23/9/14 8:10

Suleman Haider

Næsten fire ud af ti nydanskere i Ishøj får aldrig højere uddannelse end folkeskolen, viser beregninger P4 København har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. 37 procent af efterkommerne i alderen 20-69 i Ishøj har folkeskolen som højst gennemførte uddannelse.

- Det har den konsekvens, at vi netop ikke får brudt den negative sociale arv. Det har vi et generelt problem med i Danmark også i forhold til de ressourcesvage danske familier, men vi har det i udpræget grad, når det gælder de tosprogede familier, siger forskningschef ved VIA University College Andreas Rasch-Christensen, der kalder tallene alarmerende.

Ishøj har landets dyreste folkeskoleelever
Ishøj har de sidste fem år været en af de kommuner i landet, der har brugt flest penge per folkeskoleelev - ca. 75.000 kroner om året, mens landsgennemsnittet er på ca. 62.000 kroner.

Samme tendens gør sig gældende i de øvrige vestegnskommuner - og penge rækker et stykke af vejen, men der skal mere til.
- Vi kan se på Vestegnen, at de ikke flytter sig fra generation til generation, og den udvikling er vi nødt til at få sat mere skub på. Vi er nødt til at ruste dem bedre; ikke bare i forhold til deres uddannelse men til livet i almindelighed, siger Andreas Rasch-Christensen.

Risiko for at tabe en hel generation
Ifølge Andreas Rasch-Christensen har vestegnskommunerne herunder Ishøj glemt at stille faglige krav til tosprogede elever, og den påstand som kommunens socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp enig i. Han frygter, at den manglende uddannelse vil betyde, at man taber en hel generation:

- Man skal i dybden for at lære det danske sprog, når det drejer sig om uddannelse, for ellers støder man på en mur, knækker halsen og går ud af det igen. Og det er det, der er et stort problem, siger Ole Bjørstorp.

På landsplan er det 30 procent af nydanskerne, der aldrig har fået mere end en folkeskoleuddannelse.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.