Jacob Jensen Design arbejdede for IT Factory i perioden juni 2007 til december 2008. Udstillingen viser det omfattende grafiske identitetsprogram, som Jacob Jensen Design udviklede for det prisbelønnede softwarefirma. Størstedelen nåede ikke at blive offentliggjort, før IT Factory gik konkurs. Foto: Designmuseet

IT Factory-skandalen: Erstatningssag forliges to år efter svindleren blev prøveløsladt

Ledelse

29/04/2016 10:25

Nick Allentoft

Efter IT Factorys kollaps - og to år efter svindleren blev prøveløsladt - skal revisionsfirma betale 333 millioner kroner i erstatning til konkursboet.
Det er blevet en dyr regning for revisionsfirmaet CJ Partnership, som har partnere fra det tidligere firma KPMG Danmark, efter kollapset af Stein Baggers svindelimperium IT Factory.   CJ Partnership skal nemlig betale en erstatning på 333 millioner kroner til konkursboet, oplyser Kammeradvokaten i en pressemeddelelse.

- Efter drøftelser med konkursboets hovedkreditorer er der i en periode pågået forhandlinger om en forligsmæssig løsning af den verserende retssag. 

- På denne baggrund er der i dag indgået en forligsmæssig aftale mellem sagens parter, skriver Kammeradvokaten.   Og dermed er sagen afsluttet, lyder det.   - Forliget er forelagt for og godkendt af alle beløbsmæssigt væsentlige kreditorer i IT Factory A/S under konkurs. Den uenighed, der førte til konkursboets anlæg af retssagen, anses hermed for afsluttet ved forliget, står der i pressemeddelelsen.   Kuratoren i konkursboet, Boris Frederiksen, havde oprindeligt krævet 920 millioner kroner i erstatning med udgangspunkt i IT Factorys underbalance.   - Vi kunne have ført en retssag, men den ville stå på i mange år, og der vil altid være en procesrisiko. Hvis man ønsker at lukke sådan en sag, inden man har hørt retten, så må man finde en vej, som begge kan være med på, siger Boris Frederiksen ifølge Finans.dk.   IT Factory havde den nu bedrageridømte Stein Bagger som administrerende direktør, og var en af de hurtigst voksende selskaber i årene op til krisen. Det stoppede dog i 2008, hvor der blev indgivet konkursbegæring.   4. juni 2009 sigter bagmandspolitiet Stein Bagger for 61 forhold af bedrageri og dokumentfalsk, og den 12. juni bliver han idømt syv års fængsel. I 2014 bliver han prøveløsladt.   Danske Bank er en af dem, der får glæde af forliget, siger pressechef i Danske Bank Kenni Leth til Finans.dk. Stein Bagger havde nemlig opnået store kreditter i banken.   - Vi er en del af konkursboet, så der vil være penge til os, siger han uden at ville sætte beløb på.   - Men det ligger på et tocifret millionbeløb.   Overblik: Sådan var sagen om IT Factory Flere år efter sin domfældelse får Stein Baggers bedrageri sit sidste retlige efterspil. Sagen om Stein Bagger og IT Factory har fået et retligt efterspil otte år efter sagen startede.    2008:
  • Kort før IT Factorys kollaps forsvinder den administrerende direktør Stein Bagger på en forretningsrejse. 
  • 1. december: Bestyrelsesformand i IT Factory Asger Jensby indgiver konkursbegæring mod IT Factory og anmelder Stein Bagger til Bagmandspolitiet for systematisk bedrageri for "mindst 500 millioner kroner". 
  • 2. december: En række banker og leasingselskaber med Danske Bank i spidsen oplyser om de mange millioner kroner, de har i klemme på falske leasingkontrakter.
  • 4. december: Den forsvundne Stein Bagger bliver sigtet af Bagmandspolitiet (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet) for dokumentfalsk og bedrageri mod danske og udenlandske banker for op imod en milliard kroner. Ved et grundlovsforhør ved Retten i Lyngby bliver Bagger fængslet in absentia.
  • 6. december: Stein Bagger melder sig selv til politiet i Californien og bliver tilbageholdt af de amerikanske immigrationsmyndigheder.
  2009:
  • 4. juni: Bagmandspolitiet sigter Stein Bagger for 61 forhold af bedrageri og dokumentfalsk. Samtidig hiver vicestatsadvokat Per Justesen paragraf 88, stk. 1, i straffeloven frem, som kan lægge 50 procent oven i straffen - det er ikke tidligere set i sager om svindel. Da den normale strafferamme for Stein Baggers forbrydelser er otte år, kan det sende ham bag tremmer i 12 år.
  • 10. juni: Sagen mod Stein Bagger begynder i Retten i Lyngby. Bagger er nu tiltalt for 61 forhold.
  • 12. juni: Stein Bagger idømmes syv års fængsel. Han vil have betænkningstid, inden han beslutter, om han vil anke dommen. Både Bagmandspolitiet og Baggers forsvarer beslutter siden hen, at de ikke anker dommen.
  • 1. oktober: Kurator Boris Frederiksen stævner revisionsselskabet KPMG (det nuværende CJ Partnership) for næsten en milliard kroner for at have leveret blanke påtegninger. Samtidig stævnes Asger Jensby og tidligere bestyrelsesmedlem Henning Børgesen for 30 millioner kroner. 
  •  
2014: 
  • Stein Bagger prøveløslades. 
  2016:
  • 28. april: Revisionsfirmaet CJ Partnership indgår forlig med konkursboet i sagen om IT Factorys kollaps og betaler som en direkte konsekvens 333 millioner koner i erstatning til boet.
  Politiet har fortsat ikke fundet frem til de omkring 200 millioner kroner, der forsvandt i forbindelse med IT Factorys konkurs.   Kilde: Ritzau, Børsen /ritzau/

Mest Læste

Annonce