Ordene falder med et glimt i øjet, men alligevel er der formentlig en del sandhed gemt i den eneste udtalelse fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han fredag middag byder den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), velkommen i Bruxelles.
- Han ved, at det bliver meget, meget svært, siger Juncker efter det formelle håndtryk med Løkke.
Folkeafstemning - her er det væsentlige
Statsministeren er i Bruxelles med det formål at udlægge resultatet af den danske folkeafstemning i sidste uge for EU's absolutte top. Ud over Juncker mødes han med EU-præsident Donald Tusk.
Løkke selv siger ikke noget på vej ind til mødet, men griner dog af Junckers bemærkning.
EU-Kommissionens formand er ikke den eneste, der mener, at Løkke har en svær sag.
Statsministerens mål er at lande en aftale, der sikrer, at Danmark kan blive i politisamarbejdet Europol, selv om et flertal af de danske vælgere stemte nej til den tilvalgsordning, der ellers er designet til, at et land kan være med på nogle områder og ikke på andre.
Og ifølge EU-forsker Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet er det langt fra en enkel opgave.
- Statsministeren skal bede om, at vi alligevel kan være med, selv om vi ikke vil bruge vores tilvalgsordning. Det er alt andet lige op ad bakke, siger Rebecca Adler-Nissen.
- Det bliver svært, både politisk og juridisk, også selv om der er velvillighed og en pragmatisme omkring, at selvfølgelig skal vi have løst det her, siger hun.
Løkke har selv forklaret, at han går efter en parallelaftale om Europol og eventuelt nogle tilgrænsende retsakter - en model han betegner som Europol Plus.
- Der vil komme en ansøgning fra Danmark omkring Europol, og så håber jeg, at jeg kan få deres reaktion på det. Og så håber jeg, at vi kan blive enige om en eller anden form for køreplan, sagde Lars Løkke Rasmussen tirsdag.
/ritzau/