Justitsministre i 16 delstater fordømmer Trumps indrejseforbud

Politik

30/01/2017 09:12

Daniel Holst

- Vi er fast besluttet på at arbejde for, at så få mennesker som muligt bliver ramt af dekretet, hedder det. Læs her, hvad forbuddet går ud på.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Justitsministre fra 16 af USA's delstater, deriblandt Californien og New York, vil ifølge internationale nyhedsbureauer udsende fordømmelse af præsident Donald Trumps indrejseforbud.   - Vi er fast besluttet på at arbejde for, at så få mennesker som muligt kommer til at lide under de kaotiske forhold, som dekretet har skabt, hedder det i erklæringen.   Delstaternes justitsministre er ofte direkte folkevalgt.

Justitsministrene fra det demokratiske parti var på forhånd ventet at yde voldsom modstand mod Trump, lige som republikanske justitsministre ydede stærk modstand mod tidligere præsident Barack Obamas politik.

En retssag indledt af delstaterne vil skabe øget fokus på de allerede sprængfarlige kontroverser om præsidentens nye dekret om indrejseforbud.    Forbuddet er rettet mod personer fra Syrien, Irak, Yemen, Sudan, Iran, Somalia og Libyen, der midlertidigt vil blive nægtet indrejse i USA.   Det gælder i foreløbigt 90 dage.   En lang række europæiske politikere har i denne weekend også kritiseret Trumps dekreter på udlændingeområdet.   - Dekretet fra Trump må ikke få lov at stå. Det må konfronteres som belastende for forfatningen, hedder det i en erklæring fra Californien justitsminister, Xavier Becerra.   - Det træder århundreders amerikansk tradition under fode, tilføjer han.   Californien, New York er sammen med Pennsylvania, Washington og Hawaii blandt de stater, hvor justitsministrene fordømmer dekretet.    - Vi mener, at dekretet fra præsidenten er forfatningsstridigt, siger Hawaiis justitsminister, Douglas Chin.   FAKTA: Det går Trumps indrejseforbud ud på Donald Trump vil begrænse antallet af flygtninge fra Syrien til USA. Formålet er at holde "terrorister" ude. Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrev fredag et dekret, der vil medføre omfattende stramninger i USA's udlændingepolitik.   Det har allerede haft konsekvenser for en række personer, og Iran har meddelt, at landet vil gengælde det amerikanske indrejseforbud.   Formålet med dekretet er ifølge Trump at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af landet.   Læs her om dekretet - og læs hele dekretet hos CNN her:   * Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA, og syriske flygtninge vil blive udelukket fra landet.  Dette gælder på ubestemt tid, eller indtil Trump vurderer, at kontrollen er blevet så god, at potentielle terrorister ikke kan udnytte svagheder i systemet.   * Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet skal sammen lægge en plan for at oprette sikkerhedszoner i Syrien for at yde beskyttelse til syrere, som flygter fra krigen.   * USA's program for bosættelse af flygtninge bliver indstillet i op til 120 dage, indtil nye regler for at vurdere og kontrollere flygtninge er kommet på plads.   * Antallet af flygtninge, som USA vil tage imod i indeværende budgetår, bliver skåret ned til 50.000. Det er mere end en halvering af Barack Obamas grænse på 110.000.   I løbet af det seneste budgetår, der går fra 1. oktober til 30. september, tog USA imod 84.995 flygtninge, herunder 12.587 fra Syrien.   * I 90 dage - frem til at nye regler er på plads - vil der ikke blive udstedt nye visa til borgere fra visse lande, der ifølge Trump giver grund til bekymring for "terror".   Det drejer sig om landene Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.   Kilder: AP og NTB.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.