Arkivfoto fra Roskilde Sygehus

Kammeradvokat: Kommuner har opkrævet ulovlig betaling hos ældre

Velfærd

05/12/2018 13:40

Nick Allentoft

Kommuner har krævet betaling for behandling på såkaldte akutstuer, men det er i strid med serviceloven.

Kommuner landet over har ulovligt krævet penge for mad, tøjvask og rengøring, når ældre er blevet indlagt på en kommunal akutstue i stedet for på et regionalt sygehus.

Det fastslår Kammeradvokaten i et 15 sider langt juridisk notat til Folketingets Sundhedsudvalg.

Det skriver DR Sjælland.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

De indlagte på akutstuer har ikke behov for specialiseret lægehjælp, men derimod pleje, og det sørger sygeplejerskerne for i samråd med patienternes egen læge, der har ansvaret.

Det er typisk ældre, der bliver indlagt på stuerne.

I Region Sjælland har langt de fleste kommuner således opkrævet penge for mad, rengøring og medicin fra de ældre og syge, selv om de var henvist til akutpladsen af en læge.

Det er til trods for, at sundhedsloven klart foreskriver, at patienterne ikke skal betale for at være indlagt på et sygehus, og akutstuerne går i stedet for ophold på et sygehus.

En af de skyldige kommuner er Næstved. Her erkender borgmester Carsten Rasmussen (S), at hans kommune har krævet penge af de ældre på akutpladserne.

- Der er jo sket en opgaveglidning de senere år, hvor sygehusene udskriver de ældre meget hurtigt. Vi har fundet det naturligt, at de ældre betaler for mad, rengøring og tøjvask, siger han til DR Sjælland.

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti siger, at tusindvis af ældre, der har betalt for ophold på en akutstue, skal have penge tilbage:

- Det har jeg aftalt med ministeren, at de skal. Vi skal have stoppet den ulovlige praksis, som rigtig mange kommuner har, siger hun til DR Sjælland.

Kommunernes Landsforening har ment, at det var i orden at opkræve brugerbetaling for mad og tøjvask.

Argumentet var, at det var en ydelse efter serviceloven. Men det afviser Kammeradvokaten, der slår fast, at sundhedsloven meget klart siger, at ydelsen skal være vederlagsfri.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce